Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-28

Analys Gunnebo: "Rejält rabattvärderat turnaround-case"

Detta är en betald analys på uppdrag av Gunnebo utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

”Nytt Gunnebo” från 2022

Under nästa år borde Gunnebos fleråriga transformation gå i mål. Borta är den spretiga strukturen, olönsamma verksamheter, den problematiska geografiska organisationsstrukturen och den stora kostnadskostymen. ”Nya Gunnebo” har en renare affärsområdes- struktur med tre ben, ett slimmat huvudkontor och i mångt och mycket en ny ledning. Fokus kan då helt gå mot att utveckla affären och att växa lönsamt.

Ökat innovationsfokus driver organisk tillväxt

Redan i slutfasen av Gunnebos turnaround har ledningens ökade fokus på innovation börjat ge resultat. Under andra kvartalet lan- serade Entrance Control en högteknologisk sluss som gör det möjligt att stoppa covid-19 redan i entrén. Kontaktlöst mäter slussen tem- peraturen och kan neka tillträde vid förhöjd kroppstemperatur. Ledningen talar om ett enormt intresse. Denna typ av innovationer är viktiga för att lyfta Gunnebos organiska tillväxt som varit en besvi- kelse under flera år.

Guldägg i Entrance Control

Gunnebos överlägset mest lönsamma affärsområde Entrance Control för tankarna till välskötta lås- och dörrtillverkaren Assa Abloy. Entrance Control har goda framtidsutsikter och verksamheten förtjänar en tydlig premievärdering. Även med relativt försiktiga antaganden kan Entrance Control motsvara cirka 75 procent av Gunnebos nuvarande företagsvärde (EV). Inom affärsområdet ser vi stor potential inte minst i att bredda affären via tillväxt inom angränsande områden, och nya företagsköp ligger definitivt i korten efter det lyckade förvärvet av tjeckiska ComInfo 2019.

Stor uppsida i summan-av-delarna-kalkyl

Så fort fokus på covid-19 och riskerna med Gunnebos höga skuld- sättning lagt sig lär fokus skifta mot den låga värderingen av ”Nya Gunnebo”. Kärnverksamheten har i våra ögon potential att redan i dag leverera en underliggande ebita-marginal på ~8–9 procent, vilket inte är långt ifrån det finansiella målet på 10% (se diagram). En konservativ kalkyl på ett renodlat Gunnebo som ger Entrance Control en välförtjänt premievärdering och stor rabattvärdering på Safe Storage och Cash Management ger en motiverad kurs ~32 procent över nuvarande börskurs. Gunnebo värderas också försiktigt relativt en grupp mid cap-verkstadsbolag på Stockholmsbörsen.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.