Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-13

Analys Gunnebo: Rensat bord kan ge lyft 2020

Detta är en betald analys på uppdrag av Gunnebo AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Gunnebos rapport för det fjärde kvartalet 2019 uppvisade blandade resultat som totalt sett var svagare än vår prognos. De extraordinära posterna fortsätter att vara höga om än lägre än vår prognos. Våra justerade estimat ger ett något lägre motiverat värde för aktien i basscenariot på 27,8 (29,1) kronor. 

I rapporten för det fjärde kvartalet 2019 uppvisade bolaget en till­växt på 6,5 procent jämfört med motsvarande kvartal före­gående år. Vi förväntade oss en tillväxt om drygt 7,8 procent inklusive valutaeffekter. Justerat för valuta blev det en tillväxt på drygt 3 procent, vilket är lägre än målet om 5 procent men fortsatt en mer positiv trend än under senare år. Inför kv4/2019-rapporten förväntade vi oss ett justerat EBITA för kvartalet på 136 miljoner kronor. Det skall jämföras med utfallet på 109 miljoner kronor, vilket är i stort samma nivå som motsvarande kvartal föregående år. Avvikelsen beror på sämre tillväxt än väntat, 6,5 procent mot vår förväntan om 7,8 procent men även på utvecklingen främst i Safe Storage och Cash Management.

Den svaga utvecklingen oroar även om det är för tidigt att tala om en ny svag framtida trend. Utfallet för marginalen inom Cash Management blev endast 7,3 procent jämfört med drygt 14 procent under fjärde kvartalet 2018. Inom Integrated Security var utvecklingen svagt positiv med svarta siffror precis som vi förväntat oss. Som i de tidigare kvartalsrapporterna under 2019 finns det både vissa ljuspunkter samt fortsatta problem att lösa som tar olika lång tid. Fortfarande är Entrance Control ljuspunkten där tillväxten är hög med höga marginaler omkring 18 procent för fjärde kvartalet 2019. 

I vår förra analys utryckte vi en viss oro för att resultatet även fortsättningsvis kommer att vara volatilt utöver de normala säsongsvariationerna. Detta visar den senaste rapporten tydligt. Med en ny Vd borde bolaget ha städat ytterligare under fjärde kvartalet 2019 för att kunna förbättra resultatet under 2020. Det finns helt klart värden i de olika delarna även om det just nu verkar svårt att synliggöra dessa. Vi justerar våra estimat efter rapporten, där riktkursen i basscenariot blir 27,8 (29,1) kronor per aktie. Likaså för våra två andra scenarion till 20,8 (21,7) för Bear och 32,4 (33,7) för Bull.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.