Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-10

Analys Hanza: Fortsatt stark intäktstillväxt

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Hanzakoncernens intäkter ökade med 13 procent i första kvartalet, varav omkring 5 procent var organisk tillväxt. Rörelseresultatet dras ned av extraordinära kostnader, men rensat för dessa var rörelseresultatet 22 procent bättre än motsvarande kvartal för ett år sedan.

HANZA är en industriell affärspartner inom tillverkning, som erbjuder kompletta tillverkningslösningar inom mekanik, elektronik, kablage och slutmontering. Sedan 2017 finns en struktur med fem tillverkningskluster, varav fyra i Europa och ett i Kina. Koncernen adderade under andra kvartalet 2018 två ytterligare produktionsteknologier. Hanza har vuxit till 1566 anställda per 31 mars 2019 inklusive cirka 50 personer från nyligen förvärvade Toolfac inom skärande bearbetning i Finland.

Resultatökning

Hanza nådde ett rörelseresultat på 17,3 miljoner kronor för första kvartalet. På EBITA-nivå och rensat för extraordinära poster nådde bolaget ett resultat på 25 miljoner kronor, jämfört med 20 miljoner kronor samma kvartal för ett år sedan. Det innebar att EBITA-marginalen, justerat för extraordinära poster blev 5,0 procent i första kvartalet, jämfört med 4,6 procent ett år tidigare.

Prognosförutsättningar

Vi har räknat med gradvis förbättrad lönsamhet under prognosperioden. Med detta sagt kommer bolaget uthålligt upp i en rörelsemarginal om 4,5 procent i det mest positiva scenariot. Här finns givetvis en potential i aktien om bolaget skulle lyckas överträffa denna nivå. Vad gäller räntebärande nettoskuld har vi för jämförbarhetens skull räknat exklusive leasingskulder, vilket inkluderas i balansräkningen som en följd av implementering av IFRS16-redovisningsprinciper.

Motiverat värde

Vi kommer fram till ett motiverat värde på Hanza-aktien om 18,80 (18,60) kronor i vårt basscenario. Med en känslighetssimulering om +/-15 procent högre eller lägre långsiktig omsättning och resultatgenomslag på detta, samt +/-0,25 procent årlig tillväxt från år 2021 (basscenariot 2,0 procent) varierar Hanza-aktiens motiverade värde från som lägst 12,60 (12,90) kronor i ett bearscenario till 25,40 kronor (24,80) i ett bullscenario.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.