Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-31

Analys Hanza: Håller uppe marginalen

Detta är en betald analys på uppdrag av Hanza Holding AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Hanzas resultat i tredje kvartalet 2019 var marginellt svagare än vår prognos vilket dock förklaras av extraordinära kostnader. Vi sänker riktkursen i Bas-scenariot till 18,2 kronor (tidigare 20,7 kronor), då vi tror på en konjunkturavmattning i kombination med en något högre skuld än väntat efter förvärvet av Ritter.

Med förvärvet det tyska bolaget Ritter Elektronik GmbH växer Hanza-koncernen och får ett starkare fotfäste i Centraleuropa med produktionsenheter i Tyskland som är ett nytt land och Tjeckien där det finns två produktionsenheter. Sedan 2017 finns en struktur med fem tillverkningskluster varav fyra i Europa och ett i Kina.

Hanza nådde ett rörelseresultat på 14 miljoner kronor under kv3/2019. På EBITA-nivå och rensat för extraordinära poster nådde bolaget ett resultat på 24 miljoner kronor i kv3/2019 jämfört med 22 miljoner kronor kv3/2018. Rörelsemarginalen efter avskrivningar låg kvar på 4 procent under kv3/2019, samma som kv3/2018.

Vi kommer fram till ett motiverat värde på Hanza-aktien om 18,2 (20,7) kronor i vårt Bas-scenario. Det högre värdet beror främst på en förbättrad hävstång efter köpet av det tyska bolaget Ritter Elektronik för cirka 4 ggr rörelseresultatet. Med en känslighetssimulering om +/-10 procent högre eller lägre långsiktig omsättning och resultatgenomslag på det samt +/-0,25% i årlig kalkylränta, varierar Hanza-aktiens motiverade värde från 12,5 (14,8) kronor i ett Bear-scenario till 24,4 kronor (27,1) i ett Bull-scenario. Vi har då räknat med en mindre förbättring av lönsamheten under prognosperioden. Med detta sagt kommer bolaget uthålligt upp i en rörelsemarginal om 4,1 procent i det mest positiva scenariot. Här finns givetvis en potential i aktien om bolaget skulle lyckas överträffa denna nivå. Vad gäller räntebärande nettoskuld har vi för jämförbarhetens skull räknat exklusive leasingskulder, vilket inkluderas i balansräkningen som en följd av implementering av IFRS16-redovisningsprinciper. Pensionsåtganden hänförliga till det förvärvade Ritter Elektronik har tillkommit i balansräkningen enligt IFRS16.  

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.