Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-19

Analys Hanza: "Högintressant värdecase i rabattvärderad tillverkare"

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

2020: Hanterade pandemin på bästa sätt

Även om det på sista raden blev en minimal förlust för Hanza under 2020, så döljer den siffran bolagets tydliga framsteg på flera fronter. Övriga marknader lyckades under det kraftigt pandemipåverkade året öka (!) den justerade ebita-marginalen till 2,5 procent (0,6). Ett sparpaket i kombination med Hanzas klusterkoncept bidrog sam- tidigt till att koncernens mest mogna tillverkningskluster, Sverige, levererade en marginal på över 9 procent under fjärde kvartalet. Lägg därtill ett starkt kassaflöde och Hanza lämnar 2020 i väsentligt bättre form och med bättre lönsamhetsutsikter. Styrkan i Hanzas affärs- modell illustrerades också av att volymerna bara föll med kundernas minskade efterfrågan – Hanza förlorade inga kunder.

2021: Återhämtning och två trender ger medvind

Vid sidan av att successivt normaliserade volymer i takt med att pandemin ebbar ut under 2021 talar två faktorer för att Hanza går mot ett händelserikt år. Dels talar alla störningar i tillverkande bolags försörjningskedjor under pandemin för att allt fler kommer att söka mer regionala alternativ framöver, en utveckling som spelar Hanza i händerna. Dels talar det kraftigt ökade miljöfokuset bland företagen i spåren av ESG-trenden för ett ökat intresse för Hanzas regionala produktion med betydligt lägre utsläpp från transporter.

Aktien: Missförstått värdecase med stor potential

Vi har justerat våra omsättnings- och resultatprognoser för 2021 och 2022, där den stora förändringen är lägre förväntningar på 2021 givet att pandemin lär sätta spår framförallt under första halvåret. Nyckel- talen landar ändå på extremt nedtryckta nivåer för ett tillväxtbolag som rider på två tydliga trender, som fortsätter att lyfta den under- liggande lönsamheten och som värderas med en alldeles för stor rabatt mot jämförbara bolag. Vi står fast vid vår syn att Hanza är en väldigt attraktiv långsiktig investering. I takt med att den under- liggande lönsamheten fortsätter förbättras och slår igenom mer på de redovisade siffrorna har aktien potential att värderas upp rejält. Kortsiktigt lämnar vi vår riktkurs oförändrad vid 18 kronor, mot- svarande ev/ebit 2021p på drygt 9 respektive ett p/e-tal på drygt 10.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.