Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-21

Analys Hanza: Högre vinst och högre mål

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Hanza förbättrade rörelseresultatet under andra kvartalet med ca 50 procent. Omsättningen var högre än våra förväntningar, medan resultatet låg på ungefär prognostiserad nivå. Hanzaaktien har börjat få en välförtjänt uppvärdering till följd av den ökade lönsamheten.

Hanza har vuxit till drygt 1600 anställda efter förvärvet av Wermlands Mechanics Group (Wermech). Sedan 2017 finns en struktur med fem tillverkningskluster, varav fyra i Europa och ett i Kina. Bolaget har under andra kvartalet adderat två ytterligare produktionsteknoloigier och jobbar vidare med produktionseffektiviteten i fabrikerna.

Ökat resultat

Hanza nådde ett rörelseresultat på knappt 22 miljoner kronor under det andra kvartalet, jämfört med 14 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år. I förhållande till en omsättningsökning på omkring 150 miljoner kronor var förbättringen måttlig. Det var omsättningen som slog våra förväntningar. För helåret 2018 ser rörelseresultatet ut att landa på drygt 80 miljoner kronor, vilket vi antog i vår senaste uppdatering, maj 2018. Hanza har dock börjat etablera sig på en högre rörelseresultatnivå och höjt sitt mål för långsiktig EBIT-marginal, från 5 till 6 proent.

Behåller antaganden

Vi behåller ungefär våra tidigare EBIT-antaganden för helåret 2018. Inklusive finansnetto, där räntekostnaderna har ökat, samt positiva valutakursdifferenser, hamnar vi högre i våra helårsestimat för vinst per aktie (2,21 kronor/aktie) än förra gången. Vår prognos för 2019 är samtidigt mer normaliserad och motsvarar ungefär ett p/e på 10. 

Motiverat värde

Vi kommer fram till ett motiverat värde på Hanza-aktien om 17,80 (16,20) kronor i vårt basscenario. Med en simulering om +/-20 procents förändring i långsiktig omsättning, inklusive resultatgenomslag, samt +/- 0,25 procents årlig tillväxt från år 2021, varierar Hanza-aktiens motiverade värde mellan 12,70 kronor (11,30) till 23,20 kronor (21,40).

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.