Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-05

Analys Hanza: Lönsamhet på rekordnivå – marginalcaset realiseras

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av Analysguiden

Rekordlönsamhet under Q1 trots vikande volymer
Pandemin fortsatte att sätta tydliga spår i Hanzas räkenskaper under första kvartalet. Omsättningen minskade med drygt 5 procent till 567,4 miljoner kronor (599,1). Justerat för en synnerligen pandemityngd storkund i textilindustrin (-40 Mkr), valutaeffekter (-35 Mkr) och förvärv (+5 Mkr) var den underliggande ökningen emellertid cirka 7 procent, vilket ändå signalerar återhämtning. Trots vikande volymer ökade det justerade ebita-resultatet till 28,5 miljoner (20,4), motsvarande en rörelsemarginal om 5,0 procent (3,4). Det är en nivå Hanza bara lyckats nå under två kvartal sett i backspegeln.

Närmar sig marginalmålet i snabbare takt än väntat
Att Hanza trots volymtappet levererade rekordlönsamhet under första kvartalet bådar mycket gott för framtiden när volymerna normaliseras. I kombination med förvärvet av finländska Suomen Levyprofiili i mars gör det att vi justerar upp såväl omsättnings- som vinstprognoser för de närmaste åren. Sammantaget är vår bild att Hanza lär röra sig mot marginalmålet på 6 procent i snabbare takt än vi tidigare räknat med.

Högintressant aktiecase – höjer riktkurs till 25 kronor
Strax innan Q1-rapporten nådde Hanza vår riktkurs på 18 kronor. Eftersom vi tyckt att Hanza haft mer att bevisa har vi haft en konservativ riktkurs samtidigt som vi varit tydliga med att vi sett stor potential i aktien på sikt. Nu ser vi två skäl till en väsentligt uppjusterad riktkurs. För det första är det tydligt att Hanzas underliggande lönsamhet stärkts och att den kommer att förbättras ytterligare framöver i takt med klustren mognar. Under 2022–2023 räknar vi med att ebita-marginalen tar sig över 5 procent. För det andra har Hanzas konkurrenter fortsatt att värderas upp. I en kalkyl illustrerar vi att Hanzas bäst presterande kluster, vilka står för drygt hälften av omsättningen, levererar branschledande lönsamhet och ensamt skulle kunna motivera en aktiekurs klart över nuvarande kurs. Den återstående verksamheten med en lönsamhet strax över noll åsätts implicit ett negativt värde, vilket är helt orimligt – i synnerhet som det finns goda skäl att tro på bättring framöver. Vår nya riktkurs på
25 kronor (18) motsvarar cirka ev/ebit 10 respektive cirka p/e 11 på vår prognos för 2022. Skulle Hanza börja värderas mer i linje med konkurrenterna finns dessutom ytterligare uppsida.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.