Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-31

Analys Hanza: Tyskt förvärv höjer potential

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Förvärvet av det tyska företaget Ritter ger Hanza-koncernen en större intjäningspotential mätt som vinst per aktie. Medan Hanza-koncernens resultat för kv2/2019 var lägre än väntat, var kassaflödet desto starkare. Vi höjer vår riktkurs till 20,7 kronor i Bas-scenariot (tidigare 18,9 kronor) som en följd av det.

Med förvärvet det tyska bolaget Ritter Elektronik GmbH växer Hanza-koncernen till omkring 2000 anställda varav ca 290 personer från Ritter-koncernen med produktionsenheter i Tyskland och Tjeckien. Sedan 2017 finns en struktur med fem tillverkningskluster varav fyra i Europa och ett i Kina.

Hanza nådde ett rörelseresultat på 17 miljoner kronor under kv2/2019. På EBITA-nivå och rensat för extraordinära poster nådde bolaget ett resultat på 40 miljoner kronor i kv2/2019 jämfört med 37 miljoner kronor kv2/2018. Det innebar att EBITDA-marginalen justerat för extraordinära poster blev 7,9 procent i kv2/2019 och 7,3 procent i kv2/2018.

Motiverat värde

Vi kommer fram till ett motiverat värde på Hanza-aktien om 20,7 (18,8) kronor i vårt Bas-scenario. Det högre värdet beror främst på en förbättrad hävstång efter köpet av det tyska bolaget Ritter Elektronik för cirka 4 ggr rörelseresultatet. Med en känslighetssimulering om +/-10 procent högre eller lägre långsiktig omsättning och resultatgenomslag på det samt +/-0,25% i årlig kalkylränta, varierar Hanza-aktiens motiverade värde från 14,8 (12,6) kronor i ett Bear-scenario till 27,1 kronor (25,4) i ett Bull-scenario. Vi har då räknat med en förbättrad lönsamhet under prognos-perioden. Med detta sagt kommer bolaget uthålligt upp i en rörelsemarginal om 4,1 procent i det mest positiva scenariot. Här finns givetvis en potential i aktien om bolaget skulle lyckas överträffa denna nivå. Vad gäller räntebärande nettoskuld har vi för jämförbarhetens skull räknat exklusive leasingskulder, vilket inkluderas i balansräkningen som en följd av implementering av IFRS16-redovisningsprinciper.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.