Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-11

Analys Kancera: Fractalkine i förgrunden

Detta är en betald analys på uppdrag av Kancera utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Kancera fokuserar på Fractalkineprojektet och planerar att under 2019 starta kliniska studier för behandling av hjärtskador. Vi ser nya patentansökningar och en tydligare klinisk strategi som värdehöjande. Framtiden för övriga projekt blir mer svårbedömd.      

Kancera AB är ett bioteknikföretag fokuserat på att utveckla och sälja läkemedelskandidater som har potential att bota eller bromsa utvecklingen av cancer. Produktutvecklingen tar sin start i nya behandlingskoncept och avslutas med en läkemedelskandidat. Bolaget utvecklar även cancermodeller baserade på primära celler från patienter, som gör det möjligt att studera kandidaternas effekt långt före tester i människa påbörjats.

Ny läkemedelskandidat

Efter den genomförda fas I-studien har Kancera under 2018 beslutat att utvärdera KAND567, en första läkemedelskandidat från fractalkineprojektet, som behandling mot skador efter hjärtinfarkt. Bolaget planerar att inleda en kontrollerad fas IIa-studie under andra kvartalet 2019. Valet av indikation talar för en möjlig snabb klinisk utveckling inom ett område där det finns både en mycket stor marknadspotential och ett stort medicinskt behov, samt i dagsläget inga tydliga konkurrenter. Bolagets satsning på den kliniska utvecklingen av KAND567 innebär samtidigt att övriga projekt i tidigare utveckling tydligt nedprioriteras. Även om beslutet har varit svårt är den nya strategin ett logiskt och trovärdigt vägval, givet begränsade finansiella resurser.

Ytterligare effekter för KAND567

Förutom att undersöka påverkan på hjärtats läkning och funktion avser Kancera att i den kommande fas IIa-studien även att studera om KAND567 kan ha en njurskyddande effekt. Det kan öppna för ett bredare användningsområde. Bolaget har även nyligen lämnat in nya patentansökningar som, om de beviljas, stärker förutsättningarna för att på sikt kunna träffa licensavtal till attraktiva villkor. Dessutom ökar möjligheterna för vidareutveckling av Fractalkineprojektet inom fler indikationer, som exempelvis cancer. Sammantaget ser vi ett högre värde för Fractalkineprojektet än tidigare.

Motiverat värde

För vår värdering av bolaget och aktien totalt sett motverkas ett höjt värde för Fractalkineprojektet av att vårens företrädesemission inte blev fulltecknad. Därtill har vi sänkt värdet för övriga projekt tydligt mot bakgrund av osäkerhet kring den vidare utvecklingen med den nya strategin. Vårt riskjusterade motiverade värde i basscenariot sänks till 1,60 kronor (från 1,90). Det är fortfarande tydligt över dagskurs. Vi bedömer att framsteg i förberedelserna inför kommande kliniska studier har potential att ge ett kursdrivande nyhetsflöde under hösten.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.