Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-10

Analys KoD: "Ökande återkommande intäkter ger bättre resultat"

Detta är en betald analys på uppdrag av Kollect on Demand Holding utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Ökar försäljningen starkt med bättre marginaler

Kollect on Demands bokslut beskriver ett bolag i en kraftig tillväxtfas. Det fjärde kvartalet innebar omsättning på 12,9 miljoner kronor (8,7), en ökning med 48 procent från samma kvartal förra året. Bruttoresultatet för kvartalet landar på 5,5 miljoner kronor (2,6) med ett nettoresultat på -2,4 miljoner kronor (-5,3). Detta innebär att bruttomarginalen för kvartalet ökat till 43 procent från 30 procent samma kvartal 2019. Trots fortsatta förluster så ökar även marginalen på sista raden, där vinstmarginalen sista kvartalet uppgår till -18,3 procent (-65,4). Det förbättrade resultatet hänförs till ett tydligare fokus på återkommande intäkter, försäljningsområden med höga marginaler samt hård kostnadskontroll. Bolaget har även publicerat en kort uppdatering för januari, där intäkterna ökat till 4,12 miljoner kronor (2,6) med en bruttomarginal på 44 procent (33).

Fokus på återkommande intäkter ger utdelning

Under 2020 formulerade bolaget en strategi av att fokusera tydligare på affärsområden som innebär återkommande intäkter, vilket tydligt börjat ge utdelning. Jämfört med fjärde kvartalet 2019 så ökar de återkommande intäkterna med 90 procent under det sista kvartalet 2020. Återkommande intäkter står nu för cirka 61 procent av bolagets totala försäljning, vilket ger en förutsägbarhet i intäktsflödet framöver. Det skapar därtill bättre marginaler i form av uteblivna kundförvärvskostnader, vilket blir tydligt på resultatet. Tongivande här har varit utbyggnaden av BIGbin-verksamheten, där antalet driftsatta enheter ökat från 14 i slutet av 2019 till 30 i början av det nya året.

Lån säkrar upp sommaren

Bolagets kassa vid bokslutet uppgår till blygsamma 2,4 miljoner kronor, en minskning från 10,1 miljoner i slutet av tredje kvartalet. Minskningen är hänförligt till förvärvet som expanderar BIGbin verksamheten. Efter kvartalets utgång meddelade bolaget att nya lån upptagits för att säkra finansiering de kommande kvartalen. Dessa är uppdelade lån på cirka 4,8 miljoner kronor till BIGbin-verksamheten, BWTL, från en irländsk bank för att säkra rörelsekapital och finansiera expansion till ytterligare 10 platser de kommande månaderna. Därtill har bolaget utökat sitt brygglån hos Formue Nord med 1,9 miljoner kronor samt lånat 1,5 miljoner kronor av vd John O’Connor. Förhoppningen är att de utökade lånen ger bolagets finansiering genom sommaren tills teckningsoptionerna lösts in.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.