Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-02

Analys: Köpvärd aktie efter nedgången

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 11-12 2018.

Hexagons utveckling har verkligen varit magnifik under de senaste åren och värderingen av bolaget har länge varit väl hög. Nu visar dock en analys i Hitta kursvinnare att aktien är köpvärd igen.

wysiwyg_image

Hexagon är verkligen ett optimalt bolag att analysera i Hitta kursvinnares modul för fundamental analys. Detta eftersom både den historiska försäljningsutvecklingen och den historiska vinstutvecklingen är i det närmaste linjär, och pekar uppåt.

I det första av sju steg i analysen studerar vi Hexagons försäljningsutveckling. Vi ser att försäljningen har ökat år från år, och att den gjort det med mellan 5 och 14 procent jämfört med föregående år.

Snitt­ökningen per år har varit 10 procent. Ritar vi in försäljningen per aktie i ett logaritmiskt diagram får vi en i det närmaste rät linje som pekar uppåt, vilket känns utmärkt.

I steg 2 studerar vi Hexagons histo­riska vinsttillväxt och konstaterar att bolaget även ökat sin vinst varje år under de senaste fem åren. Snittökningen per år är höga 16 procent och de två senaste åren har Hexagon levererat vinstökningar kring imponerande 20 procent per år. Summerar vi de två inledande stegen ser det mycket bra ut inför fortsättningen av analysen.

Det tredje steget är, tillsammans med steg 5, viktigast i analysen och i det ska vi komma fram till vilken vinst per aktie som Hexagon kommer att ha om fem år. Varför just om fem år kanske du undrar. Det beror på att den fundamentala analysmodellen i Hitta kursvinnare är uppbyggd på ett femårigt framtidsperspektiv.

Det finns i programmet fyra olika sätt att komma fram till den framtida vinsten, och eftersom Hexagon redovisar sin målsättning gällande resultatutveckling i procent är det rimligt att vi använder oss av det procentuella alternativet.

Hexagons mål gällande vinsten per aktie är att den ska öka med minst 15 procent per år, vilket betyder att vinsten per aktie åtminstone ska fördubblas under en femårsperiod.

Denna målsättning finns att läsa på bolagets webbsida, tillsammans med en hel del andra målsättningar gällande olika nyckel­tal. Informationen underlättar naturligtvis när man ska göra sina analyser och fler och fler börsnoterade bolag väljer att presentera sina målsättningar publikt. Tack för det!

En vinstökning på minst 15 procent per år är en hög målsättning för ett så stort bolag som Hexagon, men historiken visar ju att bolaget mäktat med det. Frågan är dock hur det kommer att se ut de närmaste åren, och vilken procent­ökning vi ska räkna med i vår analys.

När man gör sina antaganden är det klokt att vara försiktig och absolut inte för optimistisk. Det senare leder ofta till glädjeprognoser som inte infrias. Med tanke på Hexagons storlek bör det bli svårare och svårare att leverera vinstökningar på den historiska nivån och jag drar därför ned den kommande vinstökningen till 12 procent per år.

I det fjärde steget gör vi en utdelningsprognos, vilket går ut på att förse Hitta kursvinnare med input om hur stor del av framtida vinst som vi tror att Hexagon kommer att dela ut till sina aktieägare.

Vi ser att utdelningen har höjts varje år under de senaste fem åren och att utdelningsandelen under denna period i snitt varit knappt 30 procent per år. Jag väljer att räkna med en framtida utdelningsandel på samma nivå.

I steg 5 ska vi komma fram till vilken värdering som vi tror att marknaden kommer att ha på Hexagon om fem år. För detta ändamål är historiken ett ovärderligt hjälpmedel. I den kan vi se att p/e-talet för Hexagon under de senaste fyra åren som högst varit 24–26, och att det i nuläget är drygt 21.

Med tanke på att vi räknar med en något lägre vinsttillväxt än den historiska bör vi även räkna med en något lägre värdering. Jag väljer att räkna med ett högsta p/e-tal om fem år på 24 och ett lägsta på 15.

I det sjätte steget räknar Hitta kurs­vinnare fram att aktiekursen i Hexa­gon om fem år kommer att vara 771 kronor om våra antaganden gällande vinsttillväxt och värdering slår in. Det är maxvärdet. Som lägsta värde räknar jag som vanligt med en nedgång på 30 procent från nuvarande nivå och landar då på 305 kronor.

I den sista delen av analysen ser vi att Hexagon är köpvärd upp till 460 kronor och att den förväntade totalavkastningen som högst kan uppgå till 14 procent per år.

Det är en mycket bra avkastning, och om du tror på de antaganden som vi har gjort i analysen är det dags att köpa Hexagon.

I den tekniska analysen ser vi att trenden i Hexagon-aktien är stigande sedan 2011. Sedan toppen på 551 kronor i början av september i år befinner sig dock aktien även i en kortsiktigt fallande trend.

Köp av aktien bör ske när den fallande trendlinjen bryts, det vill säga när kursen bryter igenom trend­linjen.

Läs mer om Hitta Kursvinnare här.

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.