Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-06

Analys Kungsleden: Fortsatt rabatt på substansen

Detta är en betald analys på uppdrag av Kungsleden utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Kungsleden nådde en organisk hyrestillväxt om 4 procent i sitt bestånd helåret 2018. De hyresavtal som omförhandlades under året gav 14 procent högre nivåer. Aktien handlas trots detta till mellan 10 och 15 procent substansrabatt. 

Kungsleden är ett fastighetsbolag inriktat på fastighetshandel och fastighetsförvaltning. Portföljen är uppdelad i åtta områden - Kista City, Danderyd Kontor, Innerstaden Stockholm, Västberga Stockholm, Västerås City, Finnslätten Industriområde i Västerås, Högsbo Göteborg och Hyllie Malmö.

Hack i kurvan

Trots ett litet hack i kurvan under kvartal 3/2018 med en större avflyttning i Stockholmsprojektet Värtahamnen lyckades Kungsleden för helåret 2018 öka sin uthyrning netto med 86 miljoner kronor. Avflyttningen i Värtahamnen har samtidigt gett upphov till bolagets näst största fastighetsprojekt för nyuthyrning.

Gradvis hyreshöjningar

Allt fokus är nu på leverans i form av gradvisa hyreshöjningar i takt med att nya uthyrningar och projekt färdigställs samt omförhandlingar sker av befintliga hyreskontrakt till högre hyresnivåer. Den utan jämförelse starkaste delmarknaden är Stockholm city där marknadshyran för kontor har ökat från nivån 4 500 kronor per kvadratmeter och år 2012 till 7 000 kronor per kvadratmeter 2018.

Gynnade delområden

De av Kungsledens delområden som drar mest nytta av detta är Danderyd samt västra Kungsholmen (City West). Bland projekten är kvarteret Blästern i Vasastaden, Stockholm bolagets största med hotell och kontorsanvändning.

Stadig och säker tillväxt

Kungsleden är aktien för den som gillar en stadig och säker tillväxt utan alltför mycket geografisk eller fastighetsspecifik risk. Strategin påminner delvis om den som institutionella fastighetsägare tillämpar. Aktien handlas till mellan 10 och 15 procent substansrabatt (i det senare fallet utan avdrag för latent skatt på övervärden fastigheter).  

Motiverat värde

Vi bedömer att kurspotentialen i Kungsledens aktie som god till följd av substansrabatten i kombination med fastighetsportföljens attraktiva belägenhet. Vårt basscenario indikerar en motiverad kursnivå på 73 kronor per aktie (tidigare 74), som varierar från 51 kronor per aktie i vårt försiktigare bearscenario, upp till 103 kronor i bullscenariot.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.