Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-23

Analys Kungsleden: Stigande hyrestrend

Detta är en betald analys på uppdrag av Kungsleden utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Kungsleden har gått från att ha ett splittrat fastighetsbestånd, till ett fokus på storstäder, kontor och klusterbildningar. Rapporten för andra kvartalet 2018 bekräftar att beståndet nu visar hyrestillväxt, i vissa regioner tvåsiffrig, räknat på ett jämförbart bestånd.

Hösten 2012 var Kungsleden uträknat efter skatte­domar och en bindning av ränteportföljen på oförmånliga nivåer. Mot slutet av 2015 föll den sista skattedomen, vilka totalt kostat bolaget ungefär 3,5 miljarder kronor och för 2016 blev resultatet väsentligt bättre.

Fokus på kontor

Fastighetsportföljen var tidigare geografiskt spridd och bestod till största delen av industri-, lager- och handelsfastigheter. Den nya strategin sedan 2013 innebär att Kungsleden ska äga, förvalta och förädla kommersiella fastigheter, främst kontor, belägna på Sveriges starkaste hyresmarknader. Målet är att leverera en attraktiv totalavkastning. De numera icke-strategiska fastigheterna i landsorten har sålts. Dessa hade en högre direktavkastning, men också en större risk, vilket periodvis gav stora nedskrivningar.

Lägre avkastning och risk

Köpen av moderna kontorsfastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö, gav initialt en lägre avkastning, men också en lägre risk, samt större potential för hyresutveckling. Denna strategi har nu börjat att realiseras, vilket syns i rapporterna för både första och andra kvartalet i år. Med de hyresgästprojekt som nu genomförs (där flera nya kontinuerligt tillkommer), bör detta ge ett resultatlyft kommande år. Genom att äga en större mängd fastigheter i tolv kluster, skapas förutsättningar för att positivt påverka utvecklingen i dessa områden.

Motiverat värde

Kungsleden är aktien för den som gillar en stadig och säker tillväxt, utan alltför mycket geografisk eller fastighetsspecifik risk. Strategin påminner delvis om den som institutionella fastighetsägare tillämpar. Vi bedömer att kurspotentialen i Kungsleden är något större än i det tydligaste alternativet, Castellum. Vårt basscenario indikerar en motiverad kursnivå på 70 kronor per aktie, vilken varierar mellan 45 och 106 kronor beroende på om våra antaganden är mer eller mindre positiva än i bassscenariot.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.