Du är här

2018-07-23

Analys Kungsleden: Stigande hyrestrend

Detta är en betald analys på uppdrag av Kungsleden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Kungsleden har förändrats från ett geografiskt splittrat fastighetsbestånd med mest industrifastigheter till ett ökat fokus mot storstäder, kontor och klusterbildningar. Rapporten för andra kvartalet 2018 bekräftade att hyrestillväxt nu sker i beståndet, i vissa regioner med tvåsiffriga tal för jämförbart bestånd.

Hösten 2012 var Kungsleden uträknat efter skatte­domar och en bindning av ränteportföljen på oförmånliga nivåer. I slutet av 2015 föll den sista skattedomen som totalt kostade bolaget cirka 3,5 miljarder kronor. Resultatet 2016 blev väsentligt bättre.

Fastighetsportföljen var tidigare geografiskt spridd och bestod till största del av industri, lager och handelsfastigheter. Den nya strategin sedan 2013 innebär att Kungsleden ska äga, förvalta och förädla kommersiella fastigheter, främst kontor, i Sveriges starkaste hyresmarknader för att leverera en attraktiv totalavkastning. De numera sålda icke-strategiska fastigheterna i landsorten hade en högre direkt-avkastning men också större risk vilket tidvis gav stora värdenedskrivningar. Köpen av moderna kontorsfastigheter i Stockholms, Göteborgs och Malmö gav initialt en lägre avkastning men en lägre risk och större hyresutvecklingspotential. Denna har börjat nu realiseras vilket syntes både i kv1 och kv2 2018-rapporterna. Med de hyresgästprojekt (där flera nya nu tillkommer) som genomförs bör det ge ett resultatlyft kommande år. Genom att äga en större mängd fastigheter i tolv kluster skapas förutsättningar för att positivt påverka dessa områdens utveckling.

Kungsleden är aktien för den som gillar en stadig och säker tillväxt utan alltför mycket geografisk eller fastighetsspecifik risk. Strategin påminner delvis om den som institutionella fastighetsägare tillämpar. Vi bedömer att kurspotentialen i Kungsledens aktie är något större än det mest jämförbara alternativet, Castellum. Vårt basscenario indikerar en motiverad kursnivå på 70 kronor per aktie, som varierar från 45 kronor per aktie i Bear-scenariot till 106 kronor i Bull-scenariot.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.