Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-15

Analys: Kurvan som skrämmer placerarna

wysiwyg_image

Differensen mellan långa och korta statsobligationer i USA är nu under noll. Det skrämmer placerarna. Är det rimligt?

När konjunkturen är god stiger inflationen. Då vill obligationsplacerare ha bättre avkastning för att bli kompenserade, ju längre obligation, desto större kompensation. Därför är det normala förhållandet att exempelvis en tioårig obligation ger bättre avkastning än en ettårig. Räknat i USA är genomsnittet de senaste 20 åren ungefär 1,5 procent, men när konjunkturen är god och inflationen hög, ger de långa obligationerna 2,5-3 procent bättre avkastning per år.    

Krissignal

Idag är skillnaden minus 0,2 och det skrämmer. När långa obligationer ger en sämre avkastning än korta, är placerarnas syn på tillväxten synnerligen negativ. Då förväntas också inflationen bli mycket låg. Dagens ränteskillnad är alltså en markant krissignal. Följaktligen tar placerarna skydd i långa obligationer, i massor.   

Börskopplingen

Det finns dock anledning att vara försiktig med kopplingen till börsen. De senaste 25 åren har denna räntedifferens varit negativ vid två tillfällen. Det var andra halvåret år 2000 och andra halvåret år 2006. Den första perioden inträffade vid IT-bubblan, den andra ett halvår innan finanskraschen blommade ut. I det första fallet hade IT-kraschen redan inletts, medan den andra fasen blev en viktig varningsindikator. Emellertid steg börsen kraftigt under första halvåret 2007 varför den som hoppat av redan andra halvåret 2006 troligen hade gripits av någon sorts panik och hoppat på tåget igen innan toppen var nådd, den 7 juli 2007. Precisionen är alltså inte särskilt god.  

Spekulation i obligationer

Vid båda de tidigare bottnarna var räntorna dessutom markant högre än nu och spekulationsinslaget i obligationer inte överdrivet. Det gick att köpa säkra obligationer och får bra avkastning vid båda dessa tillfällen, men så är det inte nu. Dagens generellt låga räntenivå har medfört att även obligationsplacerarna tvingats bli mer spekulativa. Strategin för många har blivit att belåna obligationsportföljen när räntorna faller, i syfte att öka avkastningen. Följaktligen handlar det om att kapa belåningsrisken när räntorna stiger. Det ökar räntesvängningarna.

Trump igen

Därför är det farligt att enögt stirra på skillnaden mellan långa och korta obligationer och tro att den säger sanningen om konjunkturen. Det är USA:s president som har nyckeln till konjunkturen. Om han twittrar att förhandlingarna med Kina gått in i ett positivt skede och att han inte tänker genomföra utvidgningen av tullarna den 1 september, då kommer räntorna att stiga, liksom räntedifferensen, samtidigt som S&P kommer att stiga med ett flertal procent. Vad obligationsskillnaden däremot hjälper oss att mäta är hur sannolikt placerarna tror att det är. Slutsatsen blir dessvärre: Inte särskilt sannolikt.  

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.