Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-06

Analys: Kvartalsrapporterna dyster läsning

wysiwyg_image

Ur ett makroekonomiskt perspektiv är nu rapportperioden avslutad, trots att många småbolag återstår. Tyvärr blev det ett ganska dåligt utfall, trots att förväntningarna var lågt ställda.

Svag vinstutveckling

Summerar vi vinsterna före skatt i de 49 storbolagen i Infront SME:s prognosurval blir vinsttillväxten under det andra kvartalet noll. Det är det sämsta utfallet under hela rapportperioden och det tyvärr det sämsta utfallet under de senaste sex kvartalen. Justerar vi summan för de tre bästa och de tre sämsta företagen, får vi ett vinstfall på 7 procent, vilket också är den sämsta noteringen under perioden och den sämsta utvecklingen för de senaste 12 kvartalen. Lika dyster blir slutsatsen om vi granskar mediantillväxten. Den blir negativ med hela 10 procent, vilket är sämre än tidigare och den sämsta utvecklingen för de senaste 22 kvartalen. Bara 43 procent av bolagen lyckades lyfta vinsterna och det är första gången sedan 2013 som andelen bolag med vinstlyft är färre än de med vinstfall.     

Försäljningen bättre

Granskar vi försäljningsutvecklingen redovisades en ökning med 7 procent, vilket kan jämföras med det långsiktiga snittet från 2013 på 5 procent. Det ger en klart bättre bild än vinsterna. Det tycks alltså inte som om efterfrågan varit det stora problemet. Eftersom medianvärdet för försäljningstillväxten därtill var 6 procent och mängden som visade tillväxt låg på hela 80 procent, kvarstår den slutsatsen. Visserligen är valutaeffekterna påtagliga. Räknat som kvartalsgenomsnitt är US-dollarn upp 9 procent mot kronan, medan euron och pundet är upp 3 procent. Valutaeffekterna är dock något lägre än de senaste tre kvartalen.     

Prognosutfallet en besvikelse

Även prognosutfallet blev negativt, med 0,5 procent, vilket var sämre än tidigare under rapportperioden, men faktiskt bättre än det långsiktiga snittet på minus 1,1 procent. Tar vi bort de tre bolagen i toppen respektive botten, blev prognosutfallet minus 1,6 procent, vilket också är sämre än tidigare och också något sämre än den långsiktiga utvecklingen. Mäter vi slutligen medianvärdet blev även det minus 1,6 procent, vilket var som tidigare, men väsentligt sämre än det långsiktiga snittet på plus 0,2 procent. Bara 33 procent av bolagen levererade över prognos, vilket var den lägsta andelen under hela rapportperioden och klart under snittet på 50 procent. Däremot var försäljningsutfallet 0,7 procent bättre än prognos, vilket dessutom är något bättre än det låmngsiktiga snittet.     

Och slutsatsen..?

Analytikernas förväntningar inför andra kvartalets rapporter hade dragits ner markant jämfört med de senaste kvartalen. Det var klokt, för utvecklingen blev helt klart ännu sämre. Det är därför tydligt att andra kvartalet innebar ett brott i vinstkurvan. Mot den bakgrunden har de många negativa kursreaktionerna på storbolagens rapporter varit berättigade. Det är också ganska tydligt att stigande kostnader är problemet, mer än fallande intäkter. Det känns därför som om bolagen rensat lite extra i kostnadsstrukturen detta kvartal, vilket kan vara en potential för framtida rapporter. De kan ha tagit i för mycket. 

wysiwyg_image

Försäljningstillväxten fortsätter att vara bra.

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.