Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-29

Analys Lammhult: Export och Norge drar

Detta är en betald analys på uppdrag av Lammhults Design Group utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Lammhults rörelseresultat utvecklades i positiv riktning för kv1 2019. En förbättrad bruttomarginal ligger bakom förbättringen. Den lägre nettoskulden ger dessutom ett förbättrat finansnetto. Vårt DCF-värde (bas-scenario) hamnar på 60 kronor (59).

Lammhults Design Group förknippas med svensk möbel­design. Företagsgruppen har flera starka varumärken. Inom affärsområde Office Interiors hittar vi Lammhults, Abstracta, Fora Form, Ragnars och Morgana. Affärsområdet Library Interiors som främst säljer biblioteksinredningar har BCI Schultz Speyer och Eurobib. Efter försäljning av Ire och Voice under Q4 2018 är gruppens försäljning fokuserad på företags- och offentliga kunder. Efterfrågan drivs främst av nybyggnation och renovering via kontraktsmarknaden. De viktigaste marknaderna är Sverige, Norge och Danmark, följt av Tyskland, England och Frankrike. 

Office Interiors omsättning minskade med 4 procent till 166 miljoner kronor under det första kvartalet 2019. Minskningen berodde främst på avyttrad verksamhet samt en något svagare efterfrågan i Sverige och mer specifikt på kontors-marknaden i Stockholms samt avsaknad av stora projekt. Till viss del balanserades detta av en ökad exportförsäljning. Rörelseresultatet förbättrades till 10,8 miljoner kronor med en rörelsemarginal om 6,5 procent jämfört med 4,8 procent för samma kvartal föregående år. Den positiva utvecklingen för exporten visade sig i orderingången som ökade under kvartalet med 7 procent till 163,3 miljoner kronor.

Library Interiors omsättning uppvisade en marginell minskning jämfört med kv1 2018. Då affärsområdet är starkt driven av projekt kan skillnaden mellan kvartalen vara stor. Vi justerar ned våra intäktsprognoser på koncernnivå för 2019 - 2020 något även om det är tillväxt för kvarvarande verksamheter. Rörelsemarginalen estimerar vi hamnar på drygt 6,6 procent, drivet av förbättringsarbetet som genomförs vilket ger effekt under andra halvan av året. I vårt basscenario kommer vi fram till ett motiverat värde om 60 (59) kronor per aktie. I vårt bear-scenario ser vi ett värde på 50 (49) kronor samt 69 (69) kronor i ett bull-scenario. En reducerad nettoskuld ökar stabiliteten i värdet på aktien.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.