Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-27

Analys Lammhults Design Group: Goda utsikter för helåret

Detta är en betald analys på uppdrag av Lammhults Design Group utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Det blev litet oväntat affärsområde Public Interiors som drev tillväxten i Lammhult-koncernen under ett ganska svagt först kvartal 2018. För helåret 2018 ser vi ungefär samma utsikter som tidigare där försäljningen tagit fart under april.

Lammhults Design Group förknippas med svensk möbel­design. Företagsgruppen som är baserad i Småland har flera starka varumärken. Inom affärsområde Office & Home Interiors hittar vi Lammhults, Abstracta, Fora Form, Ragnars, Ire och Voice samt Morgana. Affärsområdet Public Interiors som främst säljer biblioteksinredningar har BCI Schultz Speyer och Eurobib som varumärken. 95 procent av gruppens försäljning går till företags- och offentliga kunder, och fem procent till privata kunder. Efterfrågan drivs främst av nybyggnation och renovering. De viktigaste marknaderna är Sverige, Norge och Danmark följt av Tyskland, England och Frankrike.

Första kvartalet 2018 blev svagare än vi väntat, men där Public Interios överraskade positivt. Både intäkter och orderingång minskade för Office & Home Interiors. Men jämförelsen med kvartal 1/2017 var svår, då två stora projekt värda 35 miljoner kronor ingick förra året. Det finns färre sådana stora projekt i år. Det var även en avvaktande start på kontraktsmöbelmarknaden i Sverige och Norge, vilket inte är ovanligt under första kvartalet som alltid präglas av lägre aktivitet liksom att det blev en negativ effekt av påsken. Beläggningen är fortsatt god för inrednings-arkitekter mot offentliga lokaler. Med ordningen återställd i Lammhults Möbels fabrik från kv2 tror vi på ett bättre resultat för koncernen helåret 2018. Notabelt är att nya redovisningsmetoden IFRS15 gör att koncernens intäkter blir lägre än tidigare rapporterat, motsvarande avdragna säljbonusar på cirka 30 miljoner kronor per år.

Lammhults-aktien fortsätter att vara lågt prissatt och det finns potential att resultatförbättringen kan infrias under resten av 2018. I vårt bas-scenario kommer vi fram till ett motiverat värde om 62 kronor per aktie. I vårt Bear-scenario ser vi ett värde på 41 kronor samt 74 kronor i ett Bull-scenario.  

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.