Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-02

Analys Lammhults: Inredningens Indutrade under uppbyggnad?

Detta är en betald analys på uppdrag av Lammhults Design Group utförd av analysföretaget Analysguiden på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Klarar Covid-19 med liten skuld & sencyklisk affär

Lammhults Design Groups första kvartal påverkades negativt av covid-19-pandemin i form av förskjutna leveranser på 19 Mkr, men trots det föll rörelsemarginalen bara marginellt till 4,3 procent (4,9). I våra ögon är inredningskonglomeratet väl rustat att möta krisen. Dels är skuldsättningen låg med nettoskuld/ebitda på bara 0,9, dels ger bolagets sencykliska affär ledningen större möjligheter att parera en lågkonjunktur. Att Lammhults inte redovisat förlust på rörelsenivå på minst 20 år illustrerar bolagets inneboende styrka.

Tydligare strategi med ökat fokus på förvärv

Sedan Sofia Svensson tog över som vd i september 2018 har Lammhults Design Groups strategi blivit tydligare: bolaget är ett decentraliserat konglomerat inom möbler och inredning riktat mot kontraktsmarknaden (B2B). Borta är den problemtyngda kon- sumentverksamheten, och borta är nu även bilden av bolaget som en integrerad industrikoncern. Lammhults Design Groups finansiella mål som förtydligades i årsredovisningen 2018 lägger ett ökat fokus på förvärv, där koncernens tillväxt ska vara 10 procent per år, varav 7 procent via förvärv. Innan covid-19 slog till var Lammhults i prak- tiken redo att ge sig ut på en tillväxtresa, en resa som i våra ögon bara försenats en tid.

Attraktiv värdering efter kraftiga kursfallet

Förvärvsambitionerna i kombination med Lammhults Design Groups förtydligade strategi, som ett decentraliserat konglomerat, gör att bo- laget alltmer börjar likna börsens premievärderade serieförvärvare. Men bolaget har dock mycket att bevisa och är alltjämt långtifrån att få den statusen. Vad som gör aktien intressant är att den nuvarande pressade aktiekursen inte alls rymmer några sådana förhoppningar, vilket har skapat ett intressant investeringstillfälle. Vår riktkurs på 57 kronor motsvarar ev/ebit ~ 11 respektive en direktavkastning på ~4 procent på våra konservativa prognoser för 2021. Lyckas Lammhults Design Group inleda en framgångsrik förvärvsresa finns definitivt ytterligare potential till uppvärdering.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.