Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-25

Analys Lipidor: "Hudnära teknologi med stor potential"

Detta är en betald analys på uppdrag av Lipidor utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Investeringscaset i Lipidor

Lipidors verksamhet vilar på bolagets patenterade AKVANO-teknologi som tagits fram för att bereda läkemedel i sprejform. Sprej-beredningar av läkemedel är ovanliga men inom området hudsjukdomar kan det vara en stor fördel att läkemedlet appliceras lokalt på huden (topikalt) och inte tar sig in i höga doser i blodbanan.

Stark teknologi-plattform

AKVANO-teknologin har potential att förbättra effekten av etablerade topikala läkemedel. Ytterligare en fördel är dess snabbtorkande egen- skaper som gör att produkten uppfattas som mer användarvänlig för patienter som är vana att vänta på att deras salva ska sluta klibba och samtidigt måste gnugga in produkten i huden.

Ytterligare en fördel för Lipidor är den kapitaleffektiva väg som bolaget siktar på för att få sina produkter godkända. Bolaget avser att visa tera- peutisk likvärdighet med befintliga produkter utan patentskydd och kan då inrikta sig på att genomföra mindre riskabla och kostsamma fas 3- studier. AKP01 har i en 277 patienter stor studie redan visat terapeutisk likvärdighet med Sandoz’ kalcipotriol-salva för psoriasisbehandling.

Kliniska studier leder vägen

En klinisk studie kommer inledas runt årsskiftet med AKP02 i sam- arbete med det indiska läkemedelsbolaget Cadila Pharmaceuticals, samma bolag som drev AKP01-studien. AKP02 är Lipidors främsta till- gång i sin psoriasis-portfölj och vi uppskattar chansen för att den pro- dukten också ska lyckas visa likvärdighet med en etablerad produkt, LEO Pharmas Daivobet, till 70 procent. Studien förväntas ha resultat färdigt under första kvartalet 2022.

Lipidors målsättning är att licensiera AKP01 och AKP02 till en partner redan inom tre kvartal, alltså före det avgörande resultatet för AKP02. Denna tågordning kan förefalla tveksam, men kan också ses som att det redan finns ett starkt intresse för produkterna och att det avgörande resultatet kan hanteras inom ramen för ett avtal.

Betydande uppsida i aktien

Den kliniska risken i Lipidors investeringar är lägre än i ett bolag med nya aktiva substanser under utveckling. I stället blir risken något högre på marknadssidan, där konkurrenten LEO Pharmas dominans inom psoriasis är stor. Vi tror dock att marknaden för topikala psoriasis- medel, som i dagsläget uppgår till ca 800 MUSD, är en tillräckligt stor marknad för att intressera andra bolag som marknadsför ’super- generika’. Summerar vi värdet av alla de marknader som bolagets projekt riktar sig emot når vi ett värde över 1,5 miljarder USD. Vi inleder bevakning av Lipidor med en köprekommendation och ett motiverat värde på 28 kronor.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.