Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-18

Analys: Ljuset i bostadstunneln

wysiwyg_image

I augusti steg priserna på bostäder mer än normalt. Det kan vara botten på det senaste årets nedgång.

Den mest trovärdiga mätningen av bostadspriser i Sverige är HOX Valueguards månatliga undersökningar. Där steg genomsnittspriset på bostäder i Sverige med 1,9 procent (se PDF). Det var starkt. Visserligen är augusti en historiskt stark månad. Den genomsnittliga uppgången sedan mätningarna startade 2005 landar på 1,7 procent. Därför var denna augusti bättre än normalt.

Bostadsrätter tar fart

Det samma gäller de mer svängiga bostadsrätterna i Stockholm. Där var uppgången 1,2 procent, vilket skall jämföras med den genomsnittliga uppgången sedan 2005 på 1,1 procent (se PDF). Däremot var det bara tredje månaden av de senaste tolv, som priserna ökat mer än normalt. Mäter vi prisutvecklingen från toppen i augusti 2017 innebär det därför fortfarande en sammanlagd nedgång för bostäder på 5 procent och 7 procent för bostadsrättsföreningar i Stockholm. Jämför vi däremot med botten i januari nu i år har både bostäder i riket, liksom bostadsrättsföreningar i Stockholm stigit med 5 procent (se PDF). Det är positivt.

Nybyggandet faller

Det finns alltså tecken på att det värsta prisfallet är bakom oss på bostadsmarknaden. Det gäller dock inte nybyggnationen. Nyförsäljningen av bostadsrätter faller mycket kraftigt. För priserna i det befintliga beståndet är det utmärkt, eftersom det stoppar nybyggnationen och dämpar utbudet. Däremot är det mycket dåligt för byggbranschen och för Sveriges tillväxt. Byggsektorn, framförallt bostadsrätter i Stockholm, har varit en viktig drivkraft för svensk ekonomi de senaste femton åren. Den motorn har nu slutat att fungera.

För grafik över utvecklingen, se bifogad PDF

 

Författare Peter Malmqvist