Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-30

Analys: Ljuset siktat i bostadstunneln

wysiwyg_image

Bostadspriserna har varit på väg upp under elva månader. Har vi passerat botten?         

I augusti 2017 toppade priserna på bostadsrätter. Fyra månader senare hade de rasat 12 procent. Botten nåddes i december samma år. Sedan dess har trenden varit uppåt. Elva månader efter botten, ligger nu priserna drygt 4 procent över, men de är fortfarande 8 procent under toppen från förra sommaren.   

Graf: Prisutveckling

Boprisindikatorn förvillar

Är boprisfallet över? Troligtvis. Hösten är säsongsmässigt en svag månad, men inte i år. Priserna har stigit nästan hela tiden. En faktor oroar, dock. Det är banken SEB:s boprisindikator. Den uppvisade en mycket stark utveckling fram till september, men har sedan dess dalat maraknt. Fortfarande ligger den på plus, men om de två senaste månaderna är en trend, kommer den att landa på minus redan vid nästa mätning. SEB:s indikator har varit en bra indikator under krisen, varför utvecklingen är väl värd att följa.    

Graf: Bostadsindikatorn

Byggandet faller

Däremot visar inte bostadsbyggandet några tecken på att förbättras. I fyra månader har byggloven fallit. Toppen på 63.000 bostäder nåddes i december 2017 och har nu fallit till 54.000. Inget tyder heller på en vändning, för det är affärsmodellen med nybyggda bostadsrätter som har kollapsat. Inte många privatpersoner vill längre skriva på 2-3-åriga bindande kontrakt med framtida betalningar på miljontals kronor, när osäkerheten kring värdet av den egna bostaden är mycket stor. 

Graf: Byggandet    

Och slutsatsen..?

Totalt sett, ganska ljus i alla fall vad gäller priset på befintliga bostadsrätter. Där är uppenbart trenden är svagt uppåt. Svårigheterna gäller byggprojekten och nyare bostadsrättsföreningar. Där kravs en ny affärsmodell och den lär vi nog få vänta på. Många byggare har nämligen inte det egna kapital som behövs för att lyfta bort risken från kunderna.  

Författare Peter Malmqvist