
Du är här
Analys: Luften ur e-handeln

Få rapporter väcker numera större uppståndelse än den i H&M. Konkurrensen från e-handel påstås sänka aktien. Ändå var H&M en relativ vinnare när e-handelsaktierna kollapsade under 2018.
Året 2018 var inget roligt år för investerare i e-handelsbolag för kläder. Brittiska Asos toppade förlorarlistan med ett ras på 70 procent och ännu mer om vi lägger in att aktien steg tio procent under början av 2018. Tvåa i förlorarlistan var tyska Zalando med en nedgång på drygt 50 procent, ännu mer om vi betänker att aktien var upp tio procent fram till juli. Inte heller våra börsnoterade inhemska aktier hade något roligt år. Både Boozt.com och Sportamore var ner dygt 40 procent, med stor dramatik i Boozt. Aktien toppade i juli, nästan tio procent över nivån från årsskiftet, därefter gick det neråt i snabb takt. Sportamore tappade däremot sina fyrtio procxent jämnare, som ett långsamt läckande skepp. Eftersom aktien är en stor vinnare sedan 2015, kan nedgången mer vara en effekt av att placerare plockar hem goda vinster, än en rädsla för just e-handel.
H&M en vinnare
Förmodligen är det många som höjer på ögonbrynen när vi utser de senaste tre årens kurskatastrof, H&M, till vinnare under 2018. I det här sällskapet innebär det emellertid inte att du blivit rik på aktien, men du hade blivit mindre fattig än i de övriga. Dessutom hade du blivit något mindre fattig i H&M än om du haft en bred Sverigefond. Nedgången stannade på 15 procent, vilket var mindre än för huvudkonkurrenten Inditex med en nedgång på 20 procent. Dessutom hade nog H&M lite otur. Fram till försäljningsrapporten den 17 december låg aktien plus fyra procent för året. Dessvärre kom H&M:s rapport samma dag som Asos försäljningsrapport, som var en katastrof. Aktien tappade 40 procent på en dag och drog med sig H&M i fallet med drygt tio procent. Det startade en utförslöpa för H&M, som inte slutade förrän aktien var ner 20 procent för året.
Försäljningen stärks
Det fick många att uppfatta H&M:s rapport som svag, vilket den inte var, i alla fall inte jämfört med rapporterna tidigare under året. Försäljningen i kronor var upp med 12 procent och rensat för positiva valutaeffekter stannade tillväxten i lokal valuta på sex procent. Det var dubbelt så bra som i kvartalsrapporten innan. När nu kvartalsrapporten dimper ner på tisdag, finns risk att många bäddar in siffrorna i december månads trista nedgång. Det kan vara ett köpläge.
Vinsttillväxt
Granskar vi analytikernas genomsnittsprognos för H&M:s vinst ligger den på 5,1 miljarder kronor före skatt, mot förra årets 4,9 miljarder. Uppgången andas viss optimism och känns samtidigt som rimlig, med tanke på att försäljningen i svenska kronor, enligt decemberrapporten, ökat med 12 procent i årstakt. Det finns även andra siffor som kan hjälpa, alternativt stjälpa aktien. Rörelsemarginalen är en. Om vinsten stiger mer än omsättningen, ökar marginalen, efter flera år av nedgång. Få siffror brukar glädja placerare mer än en stigande marginal.
Oro för lagret
Lagret är en annan övervakad faktor. Det har stigit snabbare än försäljningen det senaste året, vilket utmålats som en krissignal. I värsta fall befarar många att det ligger gamla osäljbara kläder kvar på lagret, som borde tagits som kostnader långt tidigare. Det tror jag är en skev analys. Granskar vi lagret i de renodlade e-handlarna, kan konstateras att H&M:s nuvarande storlek, relativt försäljningen, passar väl ihop med dessa. Ett stigande lager i H&M är därför snarare en effekt av en successivt ändrad affärsmodell, än en effekt av dåliga produkter.
Och slutsatsen..?
Det går inte att blåsa faran över för H&M, men december månads kursfall var orättvist. Därför borde det finnas en viss "kudde" mot besvikelser i den kommande rapporten. Den som däremot följer huvudkonkurrenten och tvillingsystern Inditex, under de senaste åren, kan konstatera att om detta varit fotboll hade spanjorerna haft ledningen med 10-0. Inditex har skåpat ut svensken på alla plan. Hur skillnaden kunnat bli så stor är obegriplig, men Inditex är helt enkelt bättre än H&M. Det innebär inte att H&M är utslaget, men att uppförsbacken är betydande. Den kommande rapporten kan emellertid mycket väl få fart på aktien. På nuvarande kursnivåer är bolaget värderat under Stockholmsbörsens genomsnitt. Det har historskt varit ytterst ovanligt, oavsett när vi mäter. Den som gillar långa samband borde därför vara sugen på att bottenfiska lite i aktien.
För kursgrafer, se bifogad PDF