Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-26

Analys MaxFastigheter: Affär med NP3 ger ett lyft

Detta är en betald analys på uppdrag av MaxFastigheter i Sverige AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

MaxFastigheter värderas till omkring 25 procent sub­stansrabatt, trots att bolagets intjäning nu ökar genom ett för­värv av en portfölj med handelsfastigheter i Värmland från NP3. Ny­start­ade byggprojekt som etapp II i Karlstad lovar också gott.

MaxFastigheter är ett relatvt nybildat fastighetsbolag som in­riktar sig på högavkastande fastigheter primärt inom extern­handeln, men även kontors-, samhälls- och logistik­användning. 76 procent ligger i regionstäder med tyngd­punkt i Västerås, Karlstad, Eskilstuna, Norrköping och Gävle. Leos Lekland, Dollarstore, Granngården, Burger King och Willys är de fem viktigaste hyresgästerna med långa hyresavtal, där genomsnittet för port­följen är fem års återstående löptid.

Förväntad värdeökning

Bolaget växer via projekt där den första etappen med ett kontorshus i Karlstad avslutades i december 2018 och där etapp 2, lokalerna är uthyrda till 60 procent, har påbörjats. Vidare har en handelsfastighet i södra Gävle blivit klar. Värde­ökningen i färdigt skick för fem kontorshus i Karlstad kan bli cirka 100 miljoner kronor om ungefär fyra år. Nästa stora projekt (förutom i Karlstad) är 20- 28 0000 kvm nya handelsytor i Eskilstuna.

Snitträntan minskar

MaxFastigheter finansierar sig via banklån till cirka 50 procent. Därutöver emitterade bolaget ett obligationslån på 200 miljoner kronor i september 2017. Snitträntan på bolagets låneportfölj har minskat från 3,5 procent vid årsskiftet till 3,17 procent per 31 december 2018.

Stabilt kassaflöde

Fastighetsbeståndet genererar ett stabilt kassaflöde. Aktien handlas till ett p/e på cirka 10 gånger bolagets resultat före värdeförändringar. Bolaget kan öka vinsten per aktie med 9 procent till mitten av 2020 genom att låta beståndet växa med ytterligare 500 miljoner kronor i fastighetsvärde.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.