Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-31

Analys Miris: Ny produkt lanserad

Detta är en betald analys på uppdrag av Miris Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Miris genererade nettointäkter i första kvartalet 2018 som var lägre än samma kvartal föregående år. Dock skall noteras att föregående års försäljning var ”dopad” med uppskjutna leveranser. Intressant just nu för försäljningsutvecklingen är den nyligen lanserade produkt­en Miris Calibration Control Kit. Det kan driva potentiell tillväxt under resterande kvartal. Men det vi väntar på är USA.

Miris har utvecklat ett instrument som mäter mängd fett, kolhydrater och protein i mjölk. Till instrumentet säljs tillbehör och för­brukningsvaror. Fokus ligger nu på analys av bröstmjölk för förtidigt födda barn. Instrumentet bygger på mid-infraröd spektro­skopi och har potential att ersätta de mer vanligt före­kommande instrumenten som analyserar mjölken med olika kemiska metoder. För­delarna är flera och inkluderar tidsbesparing och reducerade kostnader.

2016 var ett tungt år med kvalitetsbrister som orsakade ett kortare försäljnings­ och leveransstopp. Bristerna är nu åtgärdade och tillväxten under 2017 uppgick till 80 procent. Nettoomsättningen under första kvartalet 2018 kom in på tre miljoner kronor. Det motsvarar en tillväxt om -31%, kvartal över kvartal. Jäm­förelsen är dock missvisande då första kvartalet 2017 innehöll intäkter som blev förskjutna på grund av tidigare nämnda leveransstop. Även den sekventiella tillväxten var negativ men på positiva sidan fanns de lägre kostnaderna bland annat hänförbara till förbättrade bruttomarginaler och reducerade personal­kostnader. Med en ökande andel intäkter från förbrukningsvaror som en effekt av ett strategiska förändringar i sälj bedömer vi att bruttomarginalerna kan ligga kvar på dessa nivåer under resterande kvartal med potential på uppsida. Det med förbrukningsvaran MCC (standardlösning) lanserades i slutet på januari. Vi tror dock att övriga externa kostnader åter kan stiga under andra halvan av innevarande år då vi tror att en nyemission ligger runt hörnet. En potentiell lansering i USA är uppenbarligen svår att förutspå men vi tror att försäljning via distributör(er) kan ske som tidigast mot årets slut. Besked om godkännande är en trigger som kan få aktien att stiga.

Med försäljning under våra förväntningar justerar vi ner intäkter för 2018. Vi modellerar med att Miris tar in 20 miljoner kronor för att driva rörelsen och finanserna den antagna lanseringen i USA. I basscenariot beräknas ett motiverat pris per aktie om 0,041 kronor efter antagen emission.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.