Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-23

Malmqvist: Kan vara det vi alla har väntat på

wysiwyg_image

Tillväxten i smittade i Europa har det senaste dygnet minskat. Den blev även lägre än den genomsnittliga tillväxten per dag under veckan. Slutsatsen gäller också för dödligheten. Tyskland visar vägen.     

Det gäller att hitta vändningsfaktorer i statistiken på en nivå som inte är uppenbar. Just nu är all rapportering i tusentals döda från att tidigare ha varit presenterad i tillväxt per dygn. Det är uppenbart att döda i tusental nu ger mer rubriker än diffusa procentsatser. Det är däremot i procentsatserna i Europa som vi nu kan se att det senaste dygnet kan ha varit ett trendbrott. 

Tillväxten mattas i Europa 

Granskar vi tillväxten i antalet smittade det senaste dygnet var den 12 procent och i Italien 10 procent. I båda fallen var det 4 procentenheter lägre än dagen innan. Exkluderar vi de tre nedstängda länderna (Italien, Spanien, Frankrike) och granskar resterande blev tillväxten i antalet smittade 13 procent, vilket också var 4 procentenheter lägre än dagen innan. Slutsatserna blir desamma om vi granskar tillväxten i antalet avlidna. Europa låg hela 7 procentenheter under nivån från dagen innan, liksom Italien, samtidigt som Europa exklusive de tre nedstängda länderna minskade med hela 15 procentenheter.  

Tillväxt under veckan 

Även om vi jämför med den genomsnittliga tillväxten under vecka var söndagen ett trendbrott. Europas söndagsökning på 12 procent var hela 6 procentenheters minskning, jämfört med tillväxten per dag under veckan. Italien låg 3 procent under och Europa exklusive de tre nedstängda länderna låg hela 8 procentenheter under. Detsamma gäller antalet avlidna. Europa låg 4 procentenheter under veckosnittet, liksom Italien, samtidigt som Europa exklusive de tre nedstängda länderna låg hela 17 procent under veckosnittet.         

Söndagseffekt?

I värsta fall kan dessa positiva signaler vara en söndagseffekt, alltså att rapportering släpar efter för att det är söndag och att den därför inte skulle fungera lika väl under veckans vilodag. För att komma undan detta problem har tillväxten per dag mot slutet av veckan jämförts med tillväxten i början. Europa visar då en nedgång på 1 procentenhet, Italien visar en oförändrad utveckling, medan Europa, exklusive de tre nedstängda länderna visar en nedgång på 1 procentenhet. Detta styrker en mattare trend. Vad gäller antalet avlidna har Europa en oförändrad tillväxt mot slutet av veckan, jämfört med början, medan Italiens tillväxt visar en nedgång på 1 procentenhet, samtidigt som Europa exklusive de tre nedstängda länderna visar en minskning i tillväxten av döda mot slutet av veckan på hela 8 procentenheter.

Tyskland mycket positivt

Granskar vi Tysklands utveckling, som jag anser vara den viktigaste nationen i Europa till följd av sin storlek och hittills låga dödstal, kan konstateras att antalet smittade under söndagen ökade med endast 12 procent, vilket var samma som dagen innan, men hela 11 procent lägre än tillväxten mätt som ett veckogenomsnitt. Tillväxten mot slutet av veckan dämpades hela 5 procentenheter. Granskar vi tillväxten i antalet avlidna är den mycket positiv. Under söndagen var ökningen endast 11 procent, vilket var hela 30 procentenheter lägre än dagen innan, samt 29 procentenheter lägre än den genomsnittliga tillväxten per dag under veckan. Samtidigt gav den andra halvan av veckan 5 procentenheter lägre tillväxt än början. I Tyskland kan vi nog ganska säkert säga att tillväxten är på väg att mattas. Om det skulle gå så lyckosamt att inte bara tillväxten dalar, utan även det faktiska antalet smittade och döda skulle detta vara ett fantastiskt genombrott.

Norden också på rätt väg

Om vi granskar Norden kan konstateras att vi även här ser en nedgång i tillväxten i antalet smittade, att nedgången också gäller om vi jämför med veckogenomsnittet, liksom att andra delen av veckan gav en aningen lägre tillväxt än första delen. Detta är väldigt positivt. Granskar vi antalet avlidna var tillväxten under söndagen bara 2 procent, vilket var 26 procentenheter under lördagen och hela 32 procentenheter under veckans dagstillväxt. Andra delen av veckan låg därtill hela 20 procentenheter under den första delen. Statistiken i antalet döda är dock väldigt ryckig, till följd av ett lågt antal, men trenden ser hoppfull ut.    

Och slutsatsen..?

Om detta inte är en söndagseffekt kan det vara det trendbrott som alla väntat på.       

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.