Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-05

Analys MultiDocker: Otillräckligt lyft i kvartal 3

Detta är en betald analys på uppdrag av MultiDocker Cargo Handling utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Bolagets intäkter blev lägre än väntat även i kv3/2019, liksom att förlusten blev större än vår prognos. Ett preliminärt avtal om försäljning av dotterbolaget i Brasilien väntas ge ett likviditets-tillskott om cirka 20 miljoner kronor. Vi kommer fram till en riktkurs om 0,08 kronor i Bas-scenariot (tidigare 0,20 kronor).

MultiDocker utvecklar och säljer effektiva logistiklösningar på den globala marknaden. Viktiga kunder utgörs främst av lasthamnar och andra lastterminaler inom bland annat skogsindustrin. Utbudet består av fem modeller med ekoprofil som anpassas efter köparens behov, där den minska maskinen CH600 är den senaste. Produkterna bygger delvis på komponenter från Caterpillar.

Bolaget har en stark position i Nord- och Sydamerika,där efterfrågan är god och där MultiDocker har en fördel av att samarbeta med Caterpillar.  Koncernen har genom CH600 breddat sitt erbjudande mot mindre maskiner, vilket redan har gett en ökad försäljning. Vidare landade bolaget under 2018 ett driftsavtal med ett skogsbolag i Brasilien som kommer att ge återkommande intäkter fram till år 2022. MultiDocker kommer dock att sälja ner till en minoritetsandel i sitt brasilianska dotterbolag. Koncernens intäkter under kv3/2019 blev lägre än väntat trots att försenade leveranser från kv2/2019 fakturerades ut under perioden. Brutto-marginalen på de affärer som räknades av under kv3/2019 blev låga 14 procent. För en förbättrad lönsamheten krävs en högre andel eftermarknadsaffärer.

Våra prognoser nedan är angivna inklusive det brasilianska dotterbolaget då försäljningen inte är slutförd. Vi räknar med att MultiDocker gör ytterligare en nyemission på 15 miljoner kronor i mitten av 2020. Givet detta kommer vi fram till en riktkurs om 0,08 kronor per aktie i vårt Bas-scenario som en sammanvägning av en DCF- och multipelvärdering (tidigare 0,20 kronor). Med andra vikter på värderingskomponenterna får vi 0,07 kronor (tidigare 0,13 kronor) som motiverat värde i vårt Bear-scenario och 0,10 kronor (tidigare 0,27 kronor) i Bull-scenariot.  

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.