Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-22

Analys Oboya: Snabb tillväxt, liten vinst

Detta är en betald analys på uppdrag av Oboya Horticulture Industries utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Oboya ökade intäkterna med 40 procent under det andra kvartalet. Det var starkt och i nivå med våra förväntningar. Två nya distributionsavtal ökar möjligheten att accelerera tillväxten på Kinamarknaden. Samtidigt sätter bolaget in ett besparingsprogram för att åter öka vinsten, vilken föll tillbaka under det andra kvartalet.

Oboya Horticultures mål är att bli en världsledande leverantör av dagliga förbrukningsartiklar till odlingsindustrin. Bolaget expanderar via förvärv av produktions- och tillverk­ningsbolag, samtidigt som de öppnat lokala försäljnings­kontor på nya marknader. Förvärvet av COFA Plastics adderade nya produkter för den nordiska marknaden, liksom också en fabrik i Vietnam.

Potential i Kina

Under det andra kvartalet 2018 tillkom distribitionsavtal med Haier och Tsu Holidngs, på den kinesiska marknaden. Det bör kunna lyfta Oboyas försäljning i Kina ytterligare Målet är att koncernens omsättning ska öka till 1 miljard kronor år 2020 .

Geografisk spridning

Världsmarknaden för företagets produkter uppskattar vi till cirka 130 miljarder kronor. Försäljning sker till grossister, återförsäljare och större odlare. Marknaderna är Norden, Nederländerna, Polen, Tyskland, Afrika, USA, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan. Tillverkningen, som ligger i Danmark, Polen, Kenya och Kina, ger en lågkostnadsfördel.

Intressant ägarkoppling

Styrkan i Oboyas koncept är att medelstora och större företag vill koncentrera sina beställningar av olika produkter direkt hos producenter. Ägarkopplingen till Kina är intressant, där e-handel tidigare har startats via landets största sajter.

Intäktsprognos behålls

Trots den imponerande intäktstillväxten på 40 procent, behåller vi vår helårsprognos för intäkterna på 550 miljoner kronor. Lönsamheten föll tillbaka och det andra kvartalet upp visade en EBIT-marginal på endast 1 procent. Vi halverar vår EBIT-prognos för helåret 2018 till 10 miljoner kronor. För 2019 och 2020 räknar vi med att resultatet lyfter till ungefär tidigare prognosticerade nivåer.

Motiverat värde

Riktkursen för Oboyaaktien i vårt basscenario sjunker till 13,30 kronor, mot tidigare 15,00 kronor.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.