Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-14

Analys: Oroande inflation

wysiwyg_image

De flesta drar en lättnadens suck över den svenska inflationen. Den är på väg ner och det minskar risken för räntehöjningar. Det är dessvärre en felaktig slutsats. Det var många år sedan inflationen var mer oroande. 

Inflationen är på väg ner. Sedan toppen i september förra året på 2,3 procent, har den nu dalat till 1,9. Det beskrivs ofta som ett misslyckande för Riksbanken, eftersom deras egna prognoser pekade på högre tal. Nedgången beskrivs också som en lättnad, eftersom trenden fram till september var tydligt stigande. Därför borde Riksbanksstyrda räntehöjningar bli ovanliga framöver.

Den relativa utvecklingen styr

Det är dock en felaktig tolkning. Det var nämlikgen längesedan den svenska inflationen var lika oroande. Det är den relativa utvecklingen som är den viktiga. Granskar vi därför den globala inflationstakten faller den väsentligt mer aggressivt. Vi har beräknat genomsnittet för elva av världens största och mest utvecklade industriländer, med USA, Eurozonen och Japan som bas. I oktober toppade denna inflation på 2,1 procent. Tre månader senare har den rasat till 1,3 procent.

Oljan styr

Svängingarna i den globala inflationstakten styrs nästan helt av oljepriset. I september toppade Brentoljan på 84 dollar. Det var spekulationer om en kommande brist som pressade upp priset. USA:s bojkott av Iran förväntades minska utbudet och pressa upp priset. Det blev pankaka. Den amerikanske presidenten undantog nämligenb, i sista minuten, åtta av Irans största köparländer. Därför sprack spekulationerna om en brist och oljepriset rasade i ett svep till 50 dollar.

Inflationen rasar

När oljepriset rasar, rasar även inflationstakten, vilket vi nu ser. Det gäller uppenbarligen mer på den internationella nivån, än på den svenska och det är helt nytt. Sedan vi släppte kronan fri 1993 har nämligen Sveriges inflationstakt nästan helt styrts av den internationella trenden, som alltså i sin tur styrts  av oljepriset.

Eller är den hög?

Här står vi nu och det är ganska nytt. Den svenska inflationen ligger nu plötsligt klart över den internationella, även om den också ligger aningen under Riksbankens mål på två procent. Det senare har fått många att dra en lättnadens suck. Risken för räntehöjningar anses ha minskat. I grunden har de emellertid ökat. Den dag oljepriset vänder upp och den globala inflationens stiger, då börjar Sverige färden från en högre nivå än övriga länder. Då kommer även spekulationerna om räntehöjningar att ta fart. 

Inflationsutvecklingen, PDF   

        

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.