Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-08

Analys: Oroande ränteuppgång

wysiwyg_image

Få faktorer är lika räntedrivande som ett budgetunderskott i goda tider. Därför följer USA:s ränteuppgång skolboken och är följaktligen mycket oroande.

På torsdag kommer statistik över den amerikanska inflationsutvecklingen. Förra månaden gav en överraskande nedgång till 2,7 procent. Det lär knappast hända igen. Dels har USA:s budgetunderskott fortsatt att förvärras, dels har Brentoljan återigen gått över 80 dollar fatet. Det är två traditionella inflationsdrivare.     

Skattereformen eldar på

Budgetunderskottet har påverkats negativt av den amerikanska skattereformen för främst företag. Samtidigt har underskottet fått en tydlig positiv effekt på tillväxten. Tack vare att skattesänkningen till viss del delats ut till aktieägarna, har den blivit en konkret positiv faktor för de flesta välbeställda amerikaner. Det har fått både detaljhandel och bilförsäljningen att snabbt börja visa bättre siffror.  

Myntets baksida

Huvudorsaken till denna positiva tillväxteffekt beror på att skattereformen är underfinansierad, alltså att reformen inte täcks av ökade skatteintäkter eller neddragna utgifter på annat håll. I stället har presidenten, uppbackad av den republikanska majoriteten i kongressen, bestämt att hålet i budgeten skall kunna täckas av ökade skatteintäkter framöver. Denna politiska hägring försökte nästan alla länder tillämpa på sjuttiotalet, när oljepriset steg kraftigt. Det gick, men till priset av en kraftigt stigande inflation. Det är precis vad vi nu börjar se i USA.  

Ränteuppgång oroar

Den amerikanska obligationsräntan har därför gått in i en ny ökningsfas. Den första gick från mitten av 2016 till slutet av 2017. Då steg obligationsräntan en dryg procent för att centralbanken började höja styrräntan. Från senaste årsskiftet 2017 och fram till idag, är uppgången på en dryg procent driven av skatteförändringen. Det har fått förnyad kraft den senaste veckan, tack vare en historiskt låg arbetslöshet i USA. På torsdag får vi se om denna häftiga tillväxt också kommer resultera i en inflation på över dagens 2,7.     

Låg realränta

Detta kan få ytterligare fart på den 10-åriga obligationen, ett vanligt riktmärke vid aktievärdering. Räntan är nu uppe i 3,2 procent, vilket innebär att realräntan nu återigen är på väg upp mot 1 procent. Det är den genomsnittliga nivån de senaste fem åren och för den som tror att denna procent utgör ett tak, kan historiken fungera som ett uppvaknande. I början av 2000-talet låg realräntans femårsgenomsnitt på 3,8 procent, för att falla till 2,0 procent 2006 och gå ner som lägst till 0,6 procent mot slutet av 2014.     

Obligationsräntan som riktmärke

Det är dock svårt att få in obligationsräntan i värderingen med någon större precision. Om vi jämför de amerikanska börsbolagens vinstavkastning, alltså vinsten i förhållande till börsvärdet, kan konstateras att kopplingen till räntan följt tre olika faser. Perioden 1980-2000 låg vinstavkastningen på ungefär samma nivå som den tioåriga obligationsräntan. Under denna period föll obligationsräntan kraftigt, vilket skapade kraftiga kursvinster på obligationerna. Det kan förklara varför placerarna nöjde sig med att få en vinstavkastning motsvarande den tioåriga obligationsräntan. 

Högre krav på avkastning

Efter IT-kraschen och Irakkriget och fram till finanskrisen 2007 steg vinstavkastningen till en nivå motsvarande obligationsräntan plus 2 procentenheter. Efter finanskraschen har emellertid osäkerheten ökat ytterligare. Nu balanserar värderingen när vinstavkastningen motsvarat obligationsräntan ökad med 4 ungefär procentenheter. Det innebär att vinstavkastningen idag borde ligga på 7 procent, men den ligger ganska precis på 6 procent. Det visar att den amerikanska börsen idag är högt värderad i förhållande till obligationsräntan.  

Och slutsatsen..?

På torsdag kommer inflationsstatistik som kan ge obligationsräntan ytterligare bränsle uppåt. Då kommer skillnaden mellan de amerikanska börsbolagens värdering och vår räntejämförelse att öka ännu mer. Det finns alla anledning för aktiesparare att hålla kollen på detta samband. Om obligationsräntan fortsätter upp ytterligare ett par tiondelar, ser utvecklingen på de amerikanska börserna mycket riskfylld ut.       

 För grafer, se bifogad PDF

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.