Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-19

Analys Precise Biometrics: Ny produktmix från år 2020

Detta är en betald analys på uppdrag av Precise Biometrics utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Precise Biometrics (PB) rapporterade lägre intäkter, men ungefär samma resultat under kvartalet, som vi väntat oss. Bolaget är bra positionerade att sälja inom nya områden, som smarta kort och nya applikationer, men lyftet lär inte komma förrän år 2020.

Precise Biometrics (PB) utvecklar algoritmer för små finger­avtryckssensorer som kräver mindre processorkraft och minne än konkurrenterna. Bolaget har de senaste två åren breddat sin kundkrets till mellan 35 och 40 stycken huvudsakligen sensor­tillverkare med tyngdpunkt i Kina och Taiwan,  men även några företag inriktade på säkra betalningslösningar.

Nya applikationer

PB:s affär har fram till år 2017 helt varit kopplad till försäljning av smartphones. Nu kommer emellertid  nya applikationer, som smarta kort, lås och bärbara teknikaccessoarer. Precise Biometrics breddar också sitt erbjudande och går från att ha varit ett teknikorienterat företag, till att bli ett mer konsumentorienterat. Det sker genom partnersamarbeten med företag som är starka inom röst, ansikte, iris, etc, mot fem nordiska industrivertikaler (B2B): Bank, medicin, spel, underhållning och säkerhet.

Prisfall på sensorer

Prisfallet på kapacitiva sensorer resulterar i volymökningar på mobiltelefoner inom lågprissegmentet, från främst asiatiska tillverkare. De applikationer som växer är ultraljudssensorer, där amerikanska Qualcomm är en viktig kund, samt optiska sensorer (Silead).

Nytt kontor i Kina

Bolaget centraliserar FoU-verksamheten till Lund, samt öppnar ett nytt kontor i Shanghai, Kina, i syfte att förbättra kontakten med sina asiatiska kunder. Med full effekt år 2020 sänker PB också sina kostnader med 10 miljoner kronor årligen.

Motiverat värde

Baserat på information från företaget kring år 2019, sänker vi våra intäkts- och resultatprognoser. Vi behåller dock ett scenario med högre intäkter och ett successivt bättre resultat år från år. Detta till följd av goda utsikter inom underglas och optiska sensorer, smarta kort och nya applikationer (nordiska vertikaler). Vår riktkurs för PB-aktien blir, givet de nya prognoserna 1,63 kronor (1,86).

Författare Bertil Nilsson