Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-27

Analys Precise Biometrics: Svag start - H2 kan bli bättre

Detta är en betald analys på uppdrag av Precise Biometrics AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Precise Biometrics (PB) intäkter i kvartal 1/2019 blev 19 procent lägre än vår prognos. Däremot börjar besparingsprogrammet ge effekt. Bolagets numera lokala närvaro i Kina är också positivt. En breddning mot kunder i övriga Europa har skett för den nya produkten Precise YOUNiQTM inom digital identitet.

Precise Biometrics (PB) utvecklar algoritmer för små finger­avtryckssensorer som kräver mindre processorkraft och minne. Bolaget har de senaste två åren breddat sin kundkrets till mellan 35 och 40 stycken främst sensor­tillverkare med tyngdpunkt i Kina och Taiwan, men även några företag inriktade mot säkra betalningslösningar. PB:s affär väntas ha sin tyngdpunkt på mobilsidan ytterligare ett par år. Det pågår en konsolidering mot större aktörer speciellt inom det konkurrensusatta segmentet för kapacitiva sensorsidan.  Det som växer är ultraljuds-sensorer samt optiska sensorer till följd av ett lägre pris.

Hoppet för PB står till den stora och växande marknaden för applikationer inom smarta kort- som inom ett par år kan utgöra omkring en tredjedel av sensor-marknaden. PBs satsning mot digital identitat med nordiska kundföretag i vertikaler som Banker, Medicin, spel, underhållning och säkerhet breddas i viss mån även mot kunder i övriga Europa.

Det genomförda besparings- och effektiveringsprogrammet inom Fou får full effekt från andra halvåret 2019 med 10 miljoner kronor lägre kostnader per år.

Vi sänker vår helårsprognos 2019 avseende PBs intäkter med drygt 12 procent, vilket leder till en större förlust än vår tidigare bedömning. Givet våra estimat om intäktsökningar de närmaste åren slår igenom med 60 procent på resultatraden (delvis till följd av en förändrad produktmix) faller vår riktkurs i Bas-scenariot från 1,53 kronor till 1,27 kronor. Från nuvarande nivåer bör aktien ha en viss potential, särskilt som kostnaderna kommer ned på en lägre nivå.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.