Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-12

Analys: Risken ökar

wysiwyg_image

Risken på börsen är på väg upp, men från låga nivåer. Det visar analysen av dagssvängningarna på Stockholmsbörsen.

När det blåste som värst under finanskraschen 2008 då var skillnaden mellan högsta och lägsta kurs under en dag ofattbara 11 procent. Det var den 24 november. Granskar vi dagssvängningarna i genomsnitt för en månad, 20 börsdagar, var toppen 2008 hela 6,3 procent i oktober-november. Då blir man sjösjuk. Ännu värre var det efter terrordåden den 11 september 2001. Den dagen var skillnaden mellan högsta och lägsta kurs hela 13 procent.      

Svängningar på väg upp

Ekonomisk teori slår fast att svängningar är risk och det håller nog de flesta med om. Därför kan vi få grepp om risken genom att mäta trenden för börssvängningarna. Just nu är dagssvängningarna på väg upp. Den 2 augusti var skillnaden mellan högsta och lägst värde 2,7 procent och dagen efter var svängningen 2,5 procent. 

Tack Donald

Tacka Donald Trump för det. Dagen innan, gick han ut och deklarerade att ytterligare 300 miljarder i amerikansk Kinaimport skulle tullbeläggas. Uppgången i risk är klart högre än normalsvängningen i lugna tider, som brukar ligga på 0,5-1 procent. Vi får gå tillbaka till den 4 januari i år för att hitta ett högre värde. Då var dagssvängningen 3,1 procent, efter att börsen rutschat utför under hela hösten och placerarna sålt i panik kring årsskiftet.       

Trenden viktig

Fluktuationerna i enskilda dagssvängningar är dock så stora att det är svårt att dra slutsatser från dem. Därför är det bättre att räkna genomsnitt. Granskar vi därför dagssvängningarna i genomsnitt den senaste månaden ligger de idag på 1,5 procent. Det kan jämföras med värdet i början av året, efter höstnedgången, som låg något högre, på 1,8 procent. Däremot är det långt ifrån toppvärdet från finanskraschen på, som sagt 6,3 procent. 

…och den oroar

Däremot oroar trenden. Månadsgenomsnittet har gått från 1,0 procent i mitten av juli till dagens 1,5 procent, vilket är ungefär samma svängningar vi hade i slutet på maj, även då påeldat av handelskriget mellan USA och Kina. Nivån är dock inte alarmerande. Årsgenomsnittet av svängningarna ligger idag på 1,25 procent och botten för dessa ligger kring 1 procent. Däremot har månadsvärdet passerat årsvärdet, vilket tyder på att svängningarna nu är högre än normalt. Det, i sin tur, kan möjligen skaka fram fler som tycker att nollränta på ett sparkonto kanske inte är så dåligt, i alla fall. 

wysiwyg_image

På toppen av finaskraschen var svängningarna absurt höga - drygt 6 procent per dag, i genomsnitt

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.