Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-29

Analys: Sämre vinster än väntat

wysiwyg_image

Vinsttillväxten under det tredje kvartalet är stark, men den negativa avvikelsen mot prognos är tydlig. Det bidrar troligen till den skakiga börsen, skriver Peter Malmqvist, chef för Analysguiden och finansanalytiker.

När drygt 40 storbolag lämnat rapport, kan konstateras att den summerade vinsten växer med 17 procent, jämfört med samma period förra året. Det är lysande. Därtill har 64 procent av bolagen ökat vinsterna, vilket är mycket bra. Om vi däremot exkluderar de tre bolagen med bäst vinstökning (Ericsson, Volvo, Telia), liksom de tre med sämst (Getinge, Nordea, H&M) faller vinsttillväxten till 10 procent, vilket är godkänt, men inte mer. Och om vi mäter mediantillväxten för de dryga 40 bolagen, stannar den på 8 procent. Då uteblir ovationerna.

Prognosflopp

Följaktligen blir jämförelsen mot prognos en dyster läsning. Visserligen blir det bara en marginell miss om vinsterna summeras, uppgående till minus 0,2 procent. Om vi däremot exkluderar bolagen i toppen (Ericsson, Swedbank, Volvo) och i botten (Getinge, Nordea, Boliden), ökar det negativa utfallet till minus 1,5 procent, vilket är dåligt och ännu sämre blir det om vi granskar bredden. Då landar 64 procent av bolagen under prognos och medianvärdet blir hela minus 3,4 procent. Då uteblir definitivt ovationerna.

Och slutsatsen..?

Det är bra drag i företagens utveckling, men inte så bra som förväntat. Det skall därför inte uteslutas att de brustna förväntningarna förvärrat börsutvecklingen under förra veckan. Visserligen är konjunkturen stark och svenska bolags medvind från de starka utländska valutorna betydande, men om ribban ligger på två meter och företagen bara klarar en och en halv, då blir det ingen guldmedalj. Då blir det en besvikelse.    

För trender, se bif PDF

 

Författare Peter Malmqvist