Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-13

Analys Saniona: Laddar kassan för studier

Detta är en betald analys på uppdrag av Saniona utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Saniona gör en företrädesemission för att slutföra pågående kliniska prövningar i sällsynta ätstörningar. Innan resultaten är på bordet föreligger viss risk, men tidiga säkerhetsobservationer bådar gott. Möjlighet till större intäkter under nästa år ger stöd.

Saniona genomför en företrädesemission på 78 MSEK före kostnader för att slutföra pågående kliniska prövningar med flaggskeppsprojektet Tesomet i ätstörningssjukdomarna Prader Willi och hypotalamisk fetma. Emissionen görs till kurs 18 kronor och 11 gamla aktier ger rätt att teckna två nya aktier. Det omdebatterade finansieringsavtalet med Nice & Green avslutas samtidigt. Det minskar utspädningsrisk för befintliga aktieägare samtidigt som vi bedömer att finansieringsfrågan klarnar. Även om emissionen i våra ögon är relativt snålt tilltagen, kan den ge en finansiell brygga till nästa år då vi ser bra möjligheter till nya större partnerintäkter. Detta i första hand från samarbetena med Boehringer-Ingelheim och Medix. Givet Sanionas breda portfölj finns det även chans att träffa nya intäktsgenererande samarbeten.

Inom kort väntas den pågående dosbestämningsstudien i Prader Willi (PWS) slutföras där en högre dos (0,25 mg per dag) studeras i tonåriga patienter. Saniona har meddelat att dosen hittills varit väl tolererad, vilket är ett gott tecken mot bakgrund av tolerabilitetsproblem i en tidigare studie i vuxna patienter (med dos 0,5 mg per dag). Studien är liten men om bra säkerhetsresultat kan kombineras med indikationer på klinisk effekt på omättlig hunger (det svåraste symptomet i PWS), bör det tolkas tydligt positivt. Parallellt pågår en fas IIa-studie i hypotalamisk fetma där de första resultaten väntas släppas kring årsskiftet. Denna patientgrupp är troligen enklare att behandla vilket allt annat lika talar för lättare förutsättningar.

Främst som en följd av emissionen justerar vi ned riskjusterat motiverat värde till 61 kronor per aktie (tidigare 74). En avvaktande inställning innan exempelvis PWS-studien är avrapporterad kan vara en delförklaring till att aktien handlas på flerårslägsta trots goda kliniska och prekliniska framsteg det senaste året. Vi bedömer att det återspeglar en alltför dyster syn på projektportföljen i stort.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.