Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-02

Analys SBB i Norden: Bättre spread efter Osloaffär

Detta är en betald analys på uppdrag av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Bolagets intjäningsförmåga förbättrades med 3,6 procent mellan kv4/2018 och kv1/2019.  Värdeökningen på bolagets fastigheter, främst bostäderna, fortsätter att göra renovering av hyresrätter mycket lönsamt. Potentialen finns i lägre finansieringskostnader och fortsatta vinster på byggrätter.

Sektorn samhällsfastigheter etablerades i Sverige omkring år 2000. Vd:n och huvudägaren Ilija Batljan startade SBB i Norden efter att tidigare varit vice vd på Rikshem, där han gjorde fastighetstransaktioner i stor skala. SBB:s affärsmodell är opportunistisk med bland annat renovering av bostäder som ger högre hyra. Att ta fram byggrätter som sedan säljs samt köp av samhällsfastigheter centralt i regionstäder är andra komponenter.

Låg risk

Fördelen med offentliga hyresgäster är en låg risk för hyresförluster, då hyresåtagandena ytterst är skattegaranterade. Offentliga hyresgäster sitter ofta kvar längre i sina lokaler och betalar litet mer än privata företag. Vakansrisken är låg då Samhälls­fastigheter utgör en del av samhällets infrastruktur. Den portfölj som SBB i Norden har köpt har sju års genom­snittlig återstående löptid på hyreskontrakten.

Hög kreditrating

SBB har nått Investment Grade på sin obligationslån. Efter försäljning av DNB-fastigheten i Oslo under kvartal 2/2019 bedöms det implicita arbitraget mellan direktavkastning på fastigheterna och lägre räntekostnader öka från 1,5 till 2,0 procent.  Belåningsgraden minskar från 52 till cirka 40 procent efter emission av D-aktier för ca 750 miljoner kronor och hybridobligationer för ca 3,2 miljarder kronor.

Motiverat värde

SBB-aktien värderas med 5 procent premie mot sitt substansvärde. Potential till värdestegring och reavinster finns främst på bostadsbyggrättssidan till följd av lägre avkastningskrav på hyresbostäder. Vi höjer vår riktkurs till 14,4 kronor (tidigare 13,0) i vårt Bas-scenario till följd av ökad tilltro till de värden som bör kunna skapas.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.