Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-17

Analys SBB i Norden: Ökad intjäning under första halvåret

Detta är en betald analys på uppdrag av SBB - Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

SBB i Norden förbättrade intjäningsförmågan med 3,2 procent under det andra kvartalet 2018. Detta förklaras av fastighetsförvärv för cirka 1 miljard kronor, vilket ger ett positivt resultatarbitrage. Samtidigt lyckades bolaget sänka räntenivån på lånen.

Sektorn samhällsfastigheter, med statliga eller kommunala hyres­gäster, började etableras i Sverige omkring år 2000. VD:n och huvudägaren Ilija Batjljan startade SBB i Norden efter att ha slutat som vice VD på Rikshem. Där jobbade han mellan 2011 och 2016, med stora förvärv och transaktioner. SBB:s affärsmodell är mer opportunistisk än Rikshems, med fokus på renovering av bostäder, vilket ger högre hyra. Framtagande av byggrätter, som sedan säljs, samt köp av samhällsfastigheter centralt i fler regionstäder, är ytterligare en strategi.

Låg risk hos kunderna

Fördelen med offentliga hyresgäster är att risken för hyresförluster är låg, eftersom hyresåtagandet ytterst är skattegaranterat. Offentliga hyresgäster tenderar också att sitta kvar längre i sina lokaler och dessutom betala litet mer, än privata företag. Restvärdes- och vakansrisken är också generellt låg, då Samhälls­fastigheter utgör en del av infrastrukturen.

Långa hyreskontrakt

Den portfölj som SBB i Norden har köpt samman har sju års återstående genom­snittlig löptid på hyreskontrakten. Bolagets fastighetsportfölj återfinns till 70 procent i Sverige och till 30 procent i Norge. De allra bäst belägna fastigheterna finns i centrala Oslo.

På rätt väg

Rapporten för andra kvartalet 2018 bekräftade att bolaget är på rätt väg. Intjäningsförmågan, alltså driftnetto minus central administration och finansnetto, ökade med 3,2 procent till 1107 miljoner kronor. Samtidigt har bolaget under det första halvåret lyckats sänka sin genomsnittliga låneränta från 3,5 till 2,9 procent. Värdeökningar på drygt 400 miljoner kronor innebär att 80 procent av förvaltningsresultatet under andra kvartalet kan hänföras hit. Intressant är också att bolaget fortsätter att sälja bostadsbyggrätter. Det frigör resurser till fortsatt expansion.

 

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.