Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-11

Analys, SBB i Norden, Toppar stabila kassaflöden

Detta är en betald analys på uppdrag av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

På kort tid har Ilija Batljan byggt upp ett samhällsfastighets­bestånd på över 20 miljarder kronor med ett erfaret transaktions­team samt entreprenörer bland ägare och styrelse. Resultat­potentialen finns inom fastghetsutveckling, renovering av bostäder samt lägre räntekostnader.

Sektorn samhällsfastigheter statliga eller kommunala hyres­gäster började etableras i Sverige omkring år 2000. VD:n och huvudägaren Ilija Batjljan startade SBB i Norden efter att han slutat som vice VD på Rikshem där han jobbade från 2011 till 2016 med förvärv och transaktioner i stora skala. SBB;s affärsmodell är mer opportunistisk än Rikshems, med reno­vering av bostäder som ger högre hyra. Framtagande av byggrätter som sedan säljs samt köp av samhällsfastigheter centralt i fler regionstäder är en annan.

Fördelen med offentliga hyresgäster är en låg risk för hyresförluster, eftersom hyres­åtaganden ytterst är skattegaranterade. Offentliga hyresgäster tenderar också att sitta kvar längre i sina lokaler och dessutom ofta betala litet mer än privata företag. Restvärdes- och vakansrisken är generellt låg då Samhällsfastigheter utgör en del av samhällets infrastruktur, Den portfölj som SBB i Norden har köpt samman har sju års återstående genom­snittlig löptid på hyreskontrakten. Bolagets fastighetsportfölj återfinns till cirka 68 procent i Sverige och 32 procent i Norge, med de allra bäst belägna fastigheterna i centrala Oslo

2018 blir ett år då SBB i Norden kommer att göra en del transaktioner, men fram­förallt genomföra bostadsrenoveringar som höjer hyrorna och ta fram nya byggrätter. Finans­ierings­kostnaderna ska minska från dagens höga nivå. Vi ser en begränsad nedsida i aktien på nuvarande kursnivå (en värdering understigande det bokförda egna kapitalet), men en omkring 100 procentig kurspotential upp till vårt Bull-scenario värde på 14,3 kronor aktie.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.