Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-11

Analys SBB i Norden: Värdehöjande transaktioner

Detta är en betald analys på uppdrag av SBB - Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Med ett högt transaktionstempo med många förvärv samt lägre räntekostnader lyckades SBB i Norden höja sin intjäningsförmåga med 31 procent under H1 2019. Relativt stora värdeökningar samt byggrättsvinster lyfte resultatet. Vi höjer vår riktkurs för stamaktien till 17,3 kronor i Bas-scenariot (tidigare 14,4 kronor).

Vd:n och huvudägaren Ilija Batljan startade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) efter att tidigare varit vice vd på Rikshem, som då var ett transaktionsintensivt bolag. SBB:s affärsmodell är opportunistisk med bland annat renovering av bostäder som ger högre hyra. Att ta fram byggrätter som sedan säljs samt köp av samhällsfastigheter centralt i regionstäder är andra komponenter.

Fördelen med offentliga hyresgäster är en låg risk för hyresförluster, då hyres-åtagandena ytterst är skattegaranterade. Offentliga hyresgäster sitter ofta kvar längre i sina lokaler och betalar litet mer än privata företag. Vakansrisken är låg då Samhälls­fastigheter utgör en del av samhällets infrastruktur. Den portfölj som SBB i Norden har köpt har sju års genom­snittlig återstående löptid på hyreskontrakten.

SBB har nått Investment Grade på sitt obligationslån och värnar om sina finansiella nyckeltal. Bolaget har ändå genomfört nya förvärv för över 7 miljarder kronor i kv2/2019 efter försäljningen av DNB-fastigheten i centrala Oslo för 4,9 miljarder kronor. Intjäningsförmågan ökade med 31 procent under H1 2019 till strax över 1 miljard kronor per 30 juni 2019. Dessutom har bolaget 2,7 miljarder kronor i likvida medel vid halvårsskiftet som ger ytterligare förvärvsutrymme.

SBB-aktien värderas med 17 procent premie mot sitt substansvärde, men lågt i förhållande till den löpande intjäningsförmågan där byggutvecklingsvinster ändå inte ingår. Vi höjer vår riktkurs till 17,3 kronor (tidigare 14,4 kronor) i Bas-scenariot.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.