Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-21

Analys SBB i Norden: Värdeökning på bostäder

Detta är en betald analys på uppdrag av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Medan förbättringstakten i intjäningen blev 1 procent i det fjärde kvartalet, lyfte fortsatt stora värdeökningar på fastigheterna, om 2,7 procent, substansvärdet väsentligt. Aktien värderas nu med 9 procents substanspremie.

Sektorn samhällsfastigheter började etableras i Sverige omkring år 2000. Vd:n och huvudägaren Ilija Batljan startade SBB i Norden efter att ha varit vice vd på Rikshem mellan 2011 och 2016. Där gjorde han fastighetstransaktioner i stor skala. SBB:s affärsmodell är mer opportunistisk än Rikshems, med renovering av bostäder, vilket ger högre hyra. En annan modell är att ta fram byggrätter, som sedan säljs, samt köp av centralt belägna samhällsfastigheter i fler regionstäder.

Låg risk

Fördelen med offentliga hyresgäster är en låg risk för hyresförluster, då kundens hyresåtagande ytterst är skattegaranterade. Offentliga hyresgäster sitter ofta kvar längre i lokalerna och betalar dessutom litet mer än privata företag. Restvärdes- och vakansrisken är generellt låg då samhälls­fastigheter utgör en del av  infrastrukturen. Den portfölj som SBB i Norden har köpt, har genomsnittligt sju års återstående löptid på hyreskontrakten.

Sänkt kostnadsnivå

Efter att ha sänkt sin genomsnittliga räntekostnad med 44 punkter under det tredje kvartalet, stannade förbättringen under det fjärde kvartalet på 5 punkter, vilket drog ner räntan till 2,44 procent. Vi tror att det finns ytterligare viss potential att få ned räntenivån, genom en förnyad lånestruktur. En relativt stor del av den framtida intjäningen skall annars komma från förädling och renovering av bostäder, som skall ge höjd hyra, samt försäljning av förvärvade byggrätter. Under 2017 och 2018 är det dock framförallt orealiserade värdeökningar på fastighetsbeståndet som har lyft resultatet.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.