Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-02

Analys SBB: Offentliga hyresgäster ger låg vakansrisk

Detta är en betald analys på uppdrag av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden utförd av analysföretaget Analysguiden på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Påverken av coronapandemin är lägre för SBB än andra fastighetsbolag då man huvudsakligen har samhällsfastigheter och hyresrätter med reglerad hyra i beståndet. Bolaget fortsatte att renodla och avyttra under kvartalet, och man är nu på god väg att nå BBB+ rating på sina obligationer inom de kommande 12 månaderna.

Stark Q1-rapportering

SBB rapporterade det första kvartalet med Hemfosa inkluderat och förvaltningsresultatet steg hela 295% till 596 mkr. På rullande 12 månader är intjäningen från fastighetsbeståndet nu ca 3 mdkr, vilket motsvarar 3,12 kr per A- och B-aktie. Synergier från förvärvet av Hemfosa fortsätter att realiseras, främst i form av lägre räntekostnader.

Nya finansiella mål påväg

SBB har redan uppfyllt de finansiella mål för 2021 som presenterades i slutet av 2019. Nya mål väntas presenteras under innevarande år.  Vidare är den insiderutredning som inleddes mot SBB:s grundare Ilija Batljan nu nedlagd, vilket formellt friar denne från alla misstankar.

Fortsatt uppsida i aktien

Coronapandemin har påverkat många sektorer i ekonomin och detta märks på den lägre värdering noterade fastighetsbolag har idag jämfört med vid årets början. Vi väljer därför att justera vår riktkurs för SBB i vårt basscenario till 30 kr per aktie (tidigare 35), vilket fortfarande indikerar en betydande uppsida från dagens kurs. I dagsläget ser vi aktien som klart undervärderad relativt den starka intjäningen från fastighetsbeståndet och rekommenderar köp. 

Författare Analysguiden