Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-17

Analys Serneke: Många nya samverkansavtal

Detta är en betald analys på uppdrag av Serneke Group utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Serneke lämnar sin rapport för första kvartalet 2018 på torsdagen den 3 maj. Koncernen har offentliggjort sex större vunna byggprojekt under perioden 1 januari - 31 mars 2018 till ett sammanlagt värde av omkring 644 miljoner kronor. Merparten av detta avser byggande av bostäder åt beställare som Magnolia, HSB med flera. Det illustrerar att detta marknadssegment fortfarande är i gång och speciellt gäller det hyresrättsmarknaden. Bolaget inriktar sig liksom tidigare på att ta fler och större order över 300 och helst över 500 miljoner kronor. Det bör, allt annat lika, innebära bättre marginaler för Sernekes byggrörelse.

Utöver tidigare nämnda byggordrar har Serneke tecknat ett antal samverkansavtal med olika parter, där de tre viktigaste är Svenska Mässan i Göteborg, det egna projektet Karlastaden samt avtal med Akademiska Hus kring utbyggnaden av Handelshögskolan i Göteborg. Alla dessa tre projekt kan potentiellt bli mycket stora, men kan inte översättas i orderingång förrän om kanske ett till tre år. Med ledning av tidigare samband mellan den totala orderingångssiffran jämfört med förannonserade större order under 2017 reviderar vi ned den antagna totala orderingången till 1100 miljoner kronor (tidigare prognos 1750 miljoner kronor) för första kvartalet 2018. 

Första kvartalet 2017 redovisade Serneke en EBIT på 47 miljoner kronor, varav 41 miljoner kronor var hänförligt till Bygg, men 19 miljoner kronor av resultatet avsåg värdeförändringar på fastigheter som inte lär återkomma nu i kvartal 1/2018. Vi landar därför på en EBIT-prognos på 34 miljoner kronor, varav 25 miljoner kronor från Serneke Bygg för kvartal 1/2018.

En lägre orderingång antas spilla över i en lägre omsättning och resultat efter finansnetto helåret 2019 men resultatet antas även bli lägre under 2018 (däremot inte omsättningen), se tabell förändring prognoser till vänster. Vi tror dock fortfarande på ett aningen bättre helårsresultat 2019 jämfört med 2018. Framförallt har vi lagt in en stark avslutning på 2018 med då antagna värdeökningar och/eller realisationsvinster hänförbara till utvecklingen av Karlastaden i Göteborg. 

Vårt DCF-värde och riktkurs för Serneke-aktien förändras från 138 till 130 kronor som en följd av de reviderade prognose

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.