Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-19

Analys Skogsfond Baltikum: Hållbar investering i högavkastande skog

Detta är en betald analys på uppdrag av Skogsfond Baltikum AB utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Målsättning om 7–9% avkastning per år

Skogsfond Baltikum är en alternativ investeringsfond som investerar i skogsfastigheter i Baltikum. Genom tillväxtdrivande förvaltning och låg kostnadsstruktur ska en större portfölj successivt byggas upp för att sedan avyttras till portföljpremium cirka år 2026. Referensaffärer visar god potential till hög avkastning och bolagets mål om 7–9 procent nettoavkastning per år ser rimligt ut.

Låga priser – hög avkastning

Det primära skälet till att äga skog i Baltikum är den goda lönsamheten och höga tillväxten per investerad krona. Skog i exempelvis Lettland har i princip samma tillväxttakt som skog i Götaland, men till drygt en femtedel av priset per hektar. Därtill är lönsamhetskvoten från avverkningen omkring det dubbla i jämförelse med sydsvensk skog.

Erfaren ledning

En av Skogsfond Baltikums främsta styrkor är dess styrelse och ledning som har beprövad lång erfarenhet av skogsförvaltning. Vd och styrelseledamot är Carl Olén med nio års erfarenhet av skogsförvaltning i Baltikum.  Styrelseordförande Fredrik Zetterström har med tio års erfarenhet av skogsförvaltning i Baltikum och har en bakgrund som bland annat styrelseledamot och vd i Latvian Forest Company AB. Styrelseledamot Valērijs Ginko har 25 års erfarenhet av skogsförvaltning i Baltikum var skogsansvarig för Latvian Forest Company AB år 2010–2018.

Investment Case

Analysen utgår från Skogsfond Baltikum som en långsiktig investering som ska hållas hela löptiden. Skogsmässiga och affärsmässiga risker existerar, där vi anser att den geopolitiska risken samt risken för förändrad lagstiftning är mest överhängande. Den breda erfarenheten som styrelsen och ledningen besitter dämpar dock risken och vi hyser tilltro till deras möjligheter att långsiktigt skapa värde i investeringen. Sammantaget ser vi goda möjligheter för bolaget att uppnå den uttalade målavkastningen. 

Varför investera i skog?

En investering i skog kan vara ett värdefullt komplement i en investeringsportfölj för att sprida risken och hitta investeringar som har låg korrelering med varandra. Det kan därmed utgöra ett sätt att investera i ett tillgångsslag som inte till samma utsträckning påverkas av volatila börsutvecklingar, men ändå ger långsiktigt god avkastning. Låg risk och långsiktig, pålitlig tillväxt hålls ofta fram som tongivande argument till varför skog är en attraktiv investering. Denna långsiktiga tillväxt kommer naturligt, då skog växer med omkring 2–10 procent per år och denna tillväxt är oberoende av konjunkturförändringar eller annan marknadspåverkan.  
 

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.