Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-31

Analys SolTech: Gasar på för integrerat

Detta är en betald analys på uppdrag av SolTech Energy Sweden AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

SolTech planerar att förvärva tak- och solbolag för att med deras marknadskanaler öka försäljningen av egna integrer­ade solceller. I Kina finns möjlighet att snab­bt utöka den anslutna kapa­citeten. Med återkommande intäkt­er från Kina ser vi uppsida i aktien.

SolTech Energy utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter kommersiella, offentliga och villor. Produkterna är en estetisk del av fastigheternas yttre skal i form av tak, fasader och fönster.

Stark tillväxt väntas

Vi förväntar oss stark tillväxt för integrerade solceller de kommande åren. Dels då bolagets teknik pris­mässigt blivit mer konkurrenskraft­igt, dels då marknaden börjar kräva estetiska solenergiproduk­ter. Samtidigt ökar pressen på stora koncerner att agera miljövänligt. Nyligen adderades SolTech RooF till produktportföljen. Likt ShingEl är RooF ett byggnadsmaterial, som ersätter tak­pannan samtidigt som den producerar el.         

Kontrollera försäljningsprocessen

Enligt SCB och Sveriges Byggindustrier förväntas nybyggnationen av bostäder backa under 2018 och 2019, medan investeringar i ombyggnationer antas stiga. Enligt Benders byts cirka 30 000 villatak per år i Sverige. För att få fart på för­säljningen av produkter som RooF och ShingEl avser bolaget att förvärva takbolag. Genom denna strategi kan bolaget kontrollera för­säljnings­­processen och därmed också säkerställa att bolagets pro­dukter alltid rekommenderas, givet att det finns ett behov.

Förvärva solenergiföretag

Eftersom SolTechs prod­ukter egentligen är en takprodukt, inte vanliga solceller, är takbolagens kärn­kompetens en viktig del i att bygga en kvalitativ koncern. I förvärvsstrate­gin ingår även att förvärva sol­energiföretag för att precis som med takbolagen, säkra fler kompetenta med­arbetare, fler försäljningskanaler samt en snabb omsättnings- och vinstutveckling.

Outnyttjad möjlighet

Vid utgången av augusti 2018 hade ASRE totalt 52,2 MW solenergi­anlägg­­ningar anslutna till elnätet. Dessa genererar, enligt bolaget, återkommande intäkter om 70 miljoner kronor i årstakt över 20 år. Bolaget har emellertid finansiering för totalt 80 MW, vilket ger 104 miljoner kronor per år i löpande intäkter, varav 51 procent tillfaller SolTech.

Motiverat värde

Samtidigt har nya möjligheter öppnats att förvärva redan klara installa­tioner. Givet att bolaget kan finansiera ett sådant förvärv kommer det snabbt add­era intäkter och kapacitet. Det kan i sin tur leda till ökade möjligheter för bank­finansiering. Verksamheten i Kina skapar alltså ett stabilt och förutsägbart intäkts­flöde, medan de integrerade solceller som säljs kan ses som en krydda med en god möjlighet att inom ett år eller så bistå med ett bra bidrag till koncernen. Efter justeringar i prog­noserna beräknas ett motiverat pris per aktie om 12,40 kronor i ett basscenario.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.