Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-14

Analys Soltech: Solen går upp i öst och i väst

Detta är en betald analys på uppdrag av Soltech Energy Sweden utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

SolTech Energy står på två affärsben varav ett är elproduktion i Kina som ger repetitiva intäkter under 20 år. Efterfrågan är bekräft­ad med ram­avtal motsvarande en kapacitet 150 megawatt (MW), 34,71 MW in­stallerat, 9,25 MW under bygg­nation och en orderbok om 25 MW. Det andra affärs­benet, bygg­nads­­integrerade solceller, förväntas växa under kommande år.

SolTech Energy bildades 2006 som ett resultat av flera års forsk­ning på Kungliga Tekniska Högskolan inom området byggnads­integrerad solenergi. Syftet var att kommersialisera en egen­utvecklad produkt och teknologi inom termisk solenergi. Över tid har SolTech anpassat sig och fokuserar i dag helt på elprodu­cerande solceller. År 2013 inleddes ett samarbete med kinesiska Advanced Solar Power Hangzhou Inc, ASP. Fokus har därefter sakta flyttats mot byggnads­inte­grerade solceller och elproduktion.  

Byggnadsintegrerade sol­celler kan vara i exempel­­vis taket, fasaden, ljusgården eller i fönster. Fokus framåt för affärsområdet byggnadsintegrerade solceller ligger på den nyligen lanserade produkten SolTech ShingEl som är en sol­cell som också fungerar som en takpanna. Det andra affärs­området, elproduktion, finansierar, äger och driver via ett samägt företag med samarbets­partnern ASP solcellsinstalla­tioner i Kina. Den elektricitet som varje anläggning prod­ucerar säljs under långa avtal på mellan 20 till 25 år till kunden på vilkens bygg­nad sol­energianläggningen install­erats. Denna affärsmodell är be­prövad och efter­frågan bekräftas av en växande orderbok.

Med en växande installerad bas och order­bok förväntar vi oss en stark tillväxt inom elproduktion under de kommande åren. För affärsområdet byggnads­integrerade sol­celler förväntar vi oss också en stark tillväxt men från lägre nivåer. Vi tror även att bolaget inom snar framtid kan lev­­erera bra EBITDA-marginaler över bransch­standard. Det som en effekt av att försäljning­en av byggnadsintegrerade solceller främst sker via distributörer vilket inne­­bär att den egna organisationen kan hållas liten. Till detta drar verksamheten i Kina inte på sig kostnader för operatörer och installatörer då även dessa funk­tioner är utlagda på extern part, i form ASP:s agenter och distributörer, som aktiveras först vid order och när intäkten säkrats. Samtidigt är den förväntade tillväxten inom elproduktion i behov av en ännu inte fullt säkerställd (och vital) finansiering. I bas-scenariot beräknas ett pris per aktie om 16,3 kronor för de kommande 6 till 12 månaderna.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.