Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-02

Analys Soltech: Tillväxt på bred front

Detta är en betald analys på uppdrag av Soltech Energy Sweden utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

2019 var ett spännande år för Soltech med flera förvärv inom den svenska verksamheten och kraftigt växande ansluten kapacitet i Kina. Koncernens intäkter växte med hela 503 procent. Risken har ökat i det korta perspektivet men vi ser läge att köpa i nedstället.

Under helåret 2019 redovisade Soltech en total nettoomsätt­ning på 324 miljoner kronor, motsvarande en till­växt om höga 503 procent. Utfallet var i linje med vår prognos på 326 miljon­er kronor. Den svenska verksamheten visade upp en nettoom­sättning på 201,4 miljoner kronor varav uppskattningsvis runt 90 procent kom från förvärv. Verk­sam­­heten i Kina, ökade sin omsättning med 151 procent till 122,6 miljoner kronor och den anslutna kapaciteten ökade till 139 MW från 78 MW. EBITDA-resultatet landade på 88,3 miljoner kronor vilket var i linje med vår prognos på 90 miljoner kronor.

Under fjärde kvartalet 2019 ökade intäkterna från försäljning av bolagets egna byggnads­integrerade solceller kraftigt på årsbasis, vilket är intressant. Nivåerna är dock fort­farande kvar på låga nivåer men fortsatt tillväxt är väntat givet att denna marknad mognar. Sedan vår senaste analys har bolaget genomfört tre förvärv. Det av bolag­et förväntade intäktsbidraget från de tre förvärven uppgår till 133 miljoner kronor. EBITDA-resultatet förväntas väl överskrida tre miljoner kronor. Förvärvs­strategin fortsätter därmed att stärka bolagets position och addera aktieägarvärde.

Coronaviruset kommer sannolikt att hämma årets tillväxtplaner i Kina. En finans­ieringsrunda har skjutits på framtiden på grund av viruset. Vi har också justerad ned antagen ansluten kapacitet vid utgången av 2020. Det är ock­så möjligt att Coronaviruset kommer att hämma utvecklingen i den svenska verk­sam­­heten då produktion hos underleverantörer reducerats och/eller avstannat. På litet läng­re sikt tror vi att bolagets tillväxt i Kina kommer att återhämta sig. Med anledning av de tre senast genomförda förvärven har vi justerat upp intäkts­prognosen för den svenska verksamheten. Intäktsprognoserna för Kina-verksam­heten är också upp­justerade för 2020 då den anslutna kapaciteten vid utgången av fjärde kvartalet 2019 var något högre än väntat. I vårt basscenario beräknar vi ett motiverat värde om 21,4 kronor per aktie (tidigare 21,0) för de kommande 6-12 månaderna. 

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.