Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-04

Analys SpectraCure: Fler triggers i närtid

Detta är en betald analys på uppdrag av SpectraCure utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

SpectraCure har diskussioner med FDA om ”accelerated approval”. Vid godkännande kan det möjliggöra för en lansering redan 2020. Det skulle öka chanserna för att träffa ett samarbete men även göra bolaget till en mer attraktiv för­värvs­kandidat.

SpectraCure (bolaget) har utvecklat IDOSE®, ett avancerat medi­cinskt verktyg för individanpassad dosering vid behand­ling av solida tumörer med metoden PDT. Bolaget foku­serar initialt på återfall av prostatacancer efter strål­behand­ling där det kliniska behovet är stort. Denna nisch värderas till cirka 2,3 MRD euro per år. Samtidigt finns möjligheter inom andra indikationer som exempelvis prostata­cancer. Det nästan tio-dubblar marknadspotentialen i bara Europa och USA.

Bolaget genomför nu en fas II-studie. För­hopp­­ningen är att den sista patienten behandlas innan utgången av 2019 och att ett preliminärt resultat kan presenteras i början av 2020. Enligt de preliminära resul­taten som presenterades för den första patienten i fas II-studien syns en mycket tydlig behandlings­effekt i det behandlade området på magnet­kamera­bilder. Spectracure har parallellt fört en diskussion med FDA om en så kallad ”accelerated approval”. Ett sådant skulle innebära att bolaget kan få ett marknadsgodkände för metoden baserat på en ”surrogate endpoint”, vilket i detta fall skulle kunna vara data som påvisar behand­lings­­effekt efter tre månader. Det istället för att vänta på 12 månaders uppföljning. Ett ”Accelerated approval” kan alltså medföra att bolaget kan lansera metoden som tidigast redan mot slutet av 2020. Det skulle även öka sannolikheten för att ett partner­samarbete kan träffas men också göra bolaget till en mer attraktiv förvärvskandidat.

Bolaget har utestående tecknings­optioner (TO3) som kan lösas in mellan den 1–29 november 2019. Två teckningsoptioner ger rätten att teckna en ny aktie till en kurs om 6,5 kronor per aktie. I basscenariot beräknar vi ett motiverat värde per aktie om 27,5 kronor för de kommande 12 månaderna. Givet detta, liksom senaste betalda kurs i aktien som också överskrider lösenkursen är det för­delaktigt att teckna teck­nings­optionerna. Vid full teckning stärks kassan med 37,1 MSEK. Möjliga trigger i närtid är effektdata och ytterligare information om ”accelerated approval”-ansökan. 

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.