Du är här

2018-08-17

Analys Spectracure: Ljuset pekar mot fas II

Detta är en betald analys på uppdrag av SpectraCure AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

SpectraCure har ett verktyg för individanpassad dosering vid behandling med PDT. Fokus ligger initialt på återkommande prostatacancer. En fas II-studie närmar sig, vilket kan skapa uppgång i aktien. Lyckas bolaget att ta detta projekt till marknaden kan det vara starten på något ännu större.

SpectraCure har utvecklat IDOSE®, ett avancerat medicinskt verktyg för behandling av cancertumörer med metoden PDT. Metoden är minimalinvasiv och behandlar tumören med ett fotoreaktivt läkemedel, som aktiveras vid ljusexponering. Avsikten med IDOSE är att genom individanpassad dosering av mängden ljus, skapa bästa möjliga förutsättningar, för det behandlande läkemedlet att verka.

Kompletterar andra behandlingar

Bolaget har att initialt fokuserat på återkommande prostatacancer efter strål­behandling, som idag främst innefattar hormon­baserade behand­lingar. Det stora problemet med dessa är att de inte tar bort cancertumören. Det finns därför ett tomrum av kurativa behandlingsmetoder, med en lindrigare riskprofil. Kan SpectraCure i den kliniska utvecklingen påvisa effekt och säkerhet, liksom ta sig hela vägen till marknaden, finns goda möjligheter för detta tomrum att fyllas.

Pågående Fas I-studie

SpectraCure genomför just nu en klinisk fas I-studie med IDOSE, i kombination med Visudyne® på patienter med återkommande prostatacancer efter strålbehandling. Studien närmar sig sitt slut och har hittills gått relativt snabbt att rekrytera till. Utfallen har hittills nått utsatta mål. Vi bedömer att ett eventuellt beslut om att påbörja en fas II-studie, kommer vara värdedrivande för aktien. Beslut bör kunna meddelas i slutet av det tredje kvartalet, alternativt i början på det fjärde.

Snabb Fas II

Fas II-studie förväntas också kunna slutföras på en relativt kort tid. Givet fram­gång, är avsikten att ingå utlicensieringsavtal avseende projektet, i syfte att finansiera den efterföljande, större, fas III-studien. Ett alternativ är att finansiera den större fas III-studien på egen hand. Vidare är utköp av hela teknologin inte heller otänkbart i detta skede. Samtidigt skall noteras att fas II-studien, som avser att påvisa metodens effekt, inte skall underskattas. Sannolikheten att fas II avklaras med positiva resultat är i vår värderingsmodell satt till väl under 50 procent.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.