Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-20

Analys: Sämsta på länge

wysiwyg_image

I en av de mest hektiska rapportveckorna någonsin, gick vinstutvecklingen från medioker till svag. Det är uppenbart att andra kvartalet blev ett av de sämsta kvartalen på länge.

Summerar vi vinsterna före skatt i de hittills 38 rapporterande storbolagen i Infront SME:s prognosurval, blir vinsttillväxten under det andra kvartalet bara 4 procent, vilket är den sämsta tillväxten på sex kvartal. Justerar vi summan för de tre bästa och de tre sämsta företagen, får vi ett vinstfall på 4 procent, vilket är den sämsta utvecklingen på 12 kvartal. Granskar vi slutligen mediantillväxten för hela gruppen blev den negativ med hela 8 procent, vilket är den sämsta utvecklingen på 22 kvartal.     

Prognosutfallet förvirrar

Något överraskande blev prognosutfallet positivt, med 0,3 procent, vilket dock är en klar nedgång från plus 6 procent förra kvartalet. Exkluderar vi de tre bolagen i toppen respektive botten, blev prognosutfallet i stället minus 0,5 procent, mot plus 2,6 procent förra kvartalet. Mäter vi slutligen medianvärdet blev det minus 1,6 procent, jämfört med plus 2,0 procent förra kvartalet. Bara 37 procent av bolagen levererade över prognos, vilket är den lägsta andelen sedan fjärde kvartalet 2013.   

Verkstad spretar

Verkstad svarar för 41 procent av totalvinsten och levererade en vinsttillväxt på 9 procent. Mätt som median redovisades dock bara ett oförändrat resultat. Utfallet mot prognos blev plus 3,8 procent, vilket dras upp av Volvo. Räknat som median blev utfallet istället minus 2,3 procent.

Bankerna rasar, som väntat

Näst störst vinst har storbankerna, med 27 procent av totalen. Här föll vinsten med 27 procent, medan medianmätningen visade ett fall på 23 procent. SEB har stor del i detta, genom att den reavinst på såld verksamhet som fanns för ett år sedan, inte upprepades. Utfallet mot prognos var dock plus 3,0 procent, samtidigt som medianvärdet var plus 2,9. Både SEB och Swedbank var väsentligt över, medan Handelsbanken var något under prognos och Nordea tydligt under.

Konsument svagt upp, som väntat  

Gruppen med den tredje största vinsten är konsument (16 procent). Där steg vinsten med 2 procent, medan medianvärdet också blev positivt, med 4 procent. Även utfallet mot prognos blev positivt, om än marginellt. Räknat i värde var det 0,2 procent och räknat som median var det precis i linje med prognoserna.

Övrigt - basindustri rasar

Av övriga sektorer sticker framförallt basindustri ut, med en riktigt svag utveckling. Gruppen har levererat ett vinstfall på 30 procent och ett utfall mot prognos på minus 26 procent. Även medianvärdet var mycket svagt, med ett vinstfall på 38 procent och ett utfall mot prognos på minus 11 procent. 

Och slutsatsen..?

Analytikernas förväntningar inför andra kvartalets rapporter hade dragits ner markant jämfört med de senaste kvartalen. Det var klokt, för utvecklingen blev ännu sämre. Det är därför tydligt att andra kvartalet innebar ett brott i vinstkurvan. Mot den bakgrunden har de många negativa kursreaktionerna på storbolagens rapporter varit berättigade. Trots analytikernas skepsis, har nämligen aktieköparna fortsatt att handla aktier med glupande aptit. Vid halvårsskiftet stod värderingarna på topp. Denna vecka ruskade om de flesta rätt ordentligt.

wysiwyg_image

Basindustri blev sämre än väntat och bankerna bättre, samtidigt som Volvo drog upp verkstadssektorn.

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.