Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-21

Analys Svenska Aerogel: Emission för tillväxtfas

Detta är en betald analys på uppdrag av Svenska Aerogel Holding utförd av analysföretaget Carlsquare (före detta Jarl Securities) på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Bolaget har lämnat utvecklingsstadiet och fokuserar fullt ut på kommersialisering som nästa steg. Det fjärde kvartalet 2018 utvecklades ungefär som väntat. En nyemission som är garanterad till 77 procent för att öka produktionskapaciteten har initierats.

Svenska Aerogel Holding AB är ett forsknings- och utvecklingsföretag inom nyskapande materialteknik. Bolaget har lämnat utvecklingsfasen och är på väg att bli ett industriellt bolag med en internationellt uppmärksammad produkt – Quartzene®. Med Quartzene är det möjligt att skräddarsy egenskaper i många olika material. Kunderna är tillverkande industrier som använder Quartzene som tillsats i olika applikationer.

Positiva egenskaper

Effekten som Quartzene tillför i slutprodukten handlar om flera avgörande egenskaper, som bättre prestanda, mindre materialförbrukning och inte minst en energibesparing. Utöver kostnadsbesparingar blir resultatet produkter som klarar de allt ökade kraven som ställs för ett hållbart samhälle. Mångsidigheten i Quartzene öppnar upp för ett stort antal kvalificerade tillämpningar.

Ny produktionsanläggning

Fokus nu är att få ett kommersiellt genombrott i större skala och samarbeten med kunder pågår inom flera områden. Intresset är stort med en rad intressanta användningsområden. Några slutprodukter finns redan på marknaden och andra är på väg i väntan på färdigställandet av den nya produktionsanläggningen, Master Pilot Plant som står klar sommaren 2019. Ett avgörande skede för Svenska Aerogel som då kan möta de förväntade kraven på större volymer från marknaden. 

Ökad produktionskapacitet

Vi har i vårt basscenario räknat med att produktionskapaciteten ökar i linje med vad bolaget nu investerar i, vilket är 225 ton i årstakt mot slutet av året och ytterligare ton under 2020. Försäljningen följer samma scenario med en viss omsättning 2019 baserat på några mindre order och någon större mot slutet av året.

Nyemission tidigarelagd

I vår tidigare analys räknade vi med en emission mot slutet av 2019. Nu kom den något tidigare än väntat och till en lägre kurs än vår tidigare prognos. Samtidigt är det mer offensivt då bolaget snabbar upp processen mot större produktionskapacitet. Det tyder på en positiv syn från bolaget på potentiella order när kapaciteten finns på plats.

Motiverat värde

I vårt bas-scenario får vi ett DCF baserat värde på 4,80 (5,80) kronor, justerat för den annonserade emissionen. I våra alternativa scenarion Bull och Bear får vi ett aktievärde på 10,70 (11,70) och 1,90 (2,90) kronor, även där justerat för emission.    

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.