Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-02

Analys Svenska Aerogel: "På väg mot kommersialisering"

Detta är en betald analys på uppdrag av Svenska Aerogel Holding utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Covid-19-pandemin på verkar

Effekterna av Covid-19-pandemin fortsatte att påverka Svenska Aerogel också under tredje kvartalet, efter att pandemin påverkat verksamheten och orderingången under första halvåret. Inför 2020 var förutsättningarna goda för att Svenska Aerogel successivt skulle ta steget från att vara ett mer renodlat utvecklingsbolag till att gå in i en kommersialiseringsfas. Den utvecklingen har åtminstone temporärt bromsats upp och förskjutits mot 2021.

Stärkning av balansräkningen

Efter kvartalets slut meddelade Svenska Aerogel att man genomför en garanterad nyemission om 24 Mkr för att säkerställa en fortsatt utveckling av verksamheten när bolaget nu går in i kommersiell fas. Anpassning av verksamheten Trots inbromsningen ökade kundaktiviteterna under tredje kvartalet inom bland annat termisk isolering mot Fastighet- och byggindustrin. Även om det kortsiktigt inte syns i resultaträkningen är kundaktiviteten av vikt för kommande år. Utöver mer kortsiktiga åtgärder, som kostnadsbesparingar och resursoptimering, för att parera effekterna av pandemin arbetar Svenska Aerogel vidare med att utveckla produktionstekniken. På så sätt är man väl förberedd att möta marknaden när efterfrågan tar fart. Vår bedömning är att en ökad aktivitetsnivå kommer att synas i orderingången från 2021, efter ett tufft 2020. Efter kvartalets slut har Svenska Aerogel också kommunicerat en ny 3-årig affärsplan.

Långsiktiga möjligheter

I spåren av externa faktorer som Covid-19 har orderingång och kommersialisering försenats under 2020. Svenska Aerogel har haft det motigt på börsen under det senaste året. Utöver Coronapandemin reflekterar kursutvecklingen också utspädningen från genomförda emissioner. Sedan årsskiftet har kursen fallit med 60%. Vi bedömer dock att det underliggande caset ligger kvar och om bolaget lyckas i sin satsning att nå marknadsacceptans, med ökad omsättning och orderingång, finns en god potential för en uppvärdering av aktien från dagens nivåer. Under november fick Svenska Aerogel flera nya order vilket också har reflekterats i aktiekursen. Inbromsningen under året var väntad men vi har justerat ner prognoserna för helåret. Vi förväntar oss en trendmässigt mer väsentlig uppgång i orderingången under 2021 och 2022, vilket väntas ge genomslag i bolagets intäkter.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.